Orbán Viktor Tusnád fogságában

2016. április 30. 09:16 - hajdunorablogja2016

A magyar jobboldali nyilvánosság szinte felkiáltott örömében: a Politico európai kiadása szerint Orbán Viktor a hatodik legbefolyásosabb politikus az Európai Tanácsban - akármit is jelentsen ez. Nézzük csak ezt meg közelebbről.

Orbán nehéz helyzetben van. Egyfelől valószínűleg ráébredt, hogy rezsimjének tartós fennmaradásához el kell azt fogadtatnia nemzetközileg. Nemzetközileg: vagyis modus vivendit találni az Európai Unió meghatározó tagállamaival. Miután ezek között, sőt az egész nyugati értékközösségben Orbán szinte bojkott alatt áll - hivatalban lévő vezető csak kivételesen (Cameron, a Brexit ellen küzdve) hajlandó vele találkozni -, kezdeményeznie kell. Ez azonban nem szokott jól elsülni. Ebben az évben már járt például az USA-ban, Portugáliában, Franciaországban, Németországban. Az utak közös jellemzője: hivatalban lévő kollégája kétoldalú találkozóra sehol nem fogadta.

Nagyon kínos. Annyira, hogy Orbán ezt már nyilvánosan is szóvá tette. Mostani németországi útja során adott egyik interjújában némileg sértődötten említette, hogy nem kapott meghívást Merkeltől a kancellári hivatalba. Azt már én teszem hozzá, hogy középszintű német politikusok sem akartak vele találkozni.

Orbánnak az uniós tisztségviselőkkel is rendezetlen a viszonya. Ugyanebben az interjúban elég barátságtalanul nyilatkozott Juncker bizottsági elnökről és Schulzról, az EU parlament elnökéről. (Valami miatt az interjú fordítása - a szokásokkal ellentétben - még nem került föl a kormany.hu-ra, csak az MTI összefoglalója. Ebből ezek a barátságtalan részletek hiányoznak...) Persze a nevezettek sem szokták Orbánt kímélni. Mindenesetre Orbán személyes kapcsolatai Európa meghatározó országaiban, az unió intézményeiben nagyon szegényesek vagy feszültek. Sajtónyilatkozatokon keresztül viszont nem lehet érdekeket érvényesíteni, ahhoz tárgyalóképesnek kell lenni. Orbán nyilvánvalóan nem az.

A kérdés, hogy van-e esély ennek a helyzetnek a megváltozására és ezzel Orbán rezsimjének túléléséhez valamifajta nemzetközi támogatás biztosítására? A V4 együttműködés erőltetése, és a többi, befolyással alig rendelkező kelet-európai ország vezetőivel való találkozó nem helyettesíti Európa vezető országaiban Orbán rezsimjének közép-, pláne hosszútávú nemzetközi konszolidálását. Ez annál inkább sürgető, mert az unió kétosztályossá válása, és ott Magyarország leminősítése szinte elkerülhetetlennek látszik.

Milyen lehetőségek vannak? Az egyik: hatást gyakorolni az Európán belüli erőviszonyokra, magyarán Merkel kissé megrendült, de továbbra is nagyon jelentős befolyásának csökkentése. Ezt láthatóan több hónapja kísérlik meg a Fidesz politikusai - az erőlködést mosolygás kíséri...

Ezért találkozik Orbán Merkel Németországon belüli politikai ellenfeleivel. Seehofer, Stoiber és Kohl is idesorolható, bár ez utóbbi találkozó nem pont úgy sült el, ahogy Orbán várta: Kohl - vagy aki a nevében beszélt - a kiadott közös állásfoglalásban nem bírálta Merkelt. Viszont a nemzetközi gyakorlatban példátlan az a durva, személyeskedő hangvétel, ahogy a Fidesz vezető politikusai Merkelt személy szerint bírálva nyilatkoznak. Ha Orbán azt gondolja, hogy ezzel a németellenességgel a Varsó-Budapest tengelyt is építi és - az Elmar Brok vezető német CDU politikus által buta katolikus fundamentalistának minősített - Kaczinsky kedvében járhat, akkor benzinnel akar tüzet oltani.

Egy másik lehetőség arra számítani, hogy az Európa legjelentősebb országaiban ma hatalmon levő vezetők helyére Orbánnal szimpatizáló populisták lépnek, és ezzel visszanyeri tárgyalóképes státuszát. Egész Európa, vagy meghatározó országainak illiberálissá válása - mert ez kellene hozzá - azonban nagyon kevéssé reális. Ha pedig ez mégis bekövetkezne, az az Európa már nem a felvilágosodás értékein nyugodna, az az Európa teljesen elvesztené globális kisugárzását, az az Európa egy magába forduló, autoriter nemzetállamokra széteső kontinens lenne. Abban az Európában nem akarna 500 millió ember élni.

És éppen itt van az Orbán által folytatott politika legfontosabb ellentmondása: a populisták körében Orbán neve külföldön elsősorban a menekült-kérdésben elfoglalt kemény álláspontja miatt vált népszerűvé. A menekültügy azonban megmutatta a külvilágnak az Orbán-rezsim a menekültügyön túli, valódi természetét: az 1789 óta létrejött alapvető civilizációs értékekkel szemben álló, nemzetközi partnereivel nem egyeztető, antihumánus, csak a saját javát néző jellegét. Ehhez varratmentesen illeszkedik a mára már az európai kancelláriákon is ismert korrupt (közpénz jellegét elvesztő közpénz), adott esetben kopaszok alkalmazásától sem visszariadó, Putyin és Erdogan rendszerét csodáló magyar miniszterelnök képe. Ezen pedig nem tud változtatni a napokban Orbán által propagálni kezdett valamifajta Schengen 2.0 terv megléte sem.

A 2014-es tusnádfürdői illiberális beszéd egész politikusi pályájára megbélyegezte Orbánt. Valóságos csodának, valamilyen nemzetközi kataklizmának kellene történnie ahhoz, hogy a végzetes tusnádi baklövés feledésbe merüljön.

Egyebekben pedig minden nagyravágyó politikus számára megszívlelendő Paul-Henri Spaak egykori legendás belga külügyminiszter találó mondása: Európa valamennyi országa kicsi, csak néhányan közülük ezt még nem tudják.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hajdunora.blog.hu/api/trackback/id/tr198674708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.04.30. 12:01:08

Csak pozitívum szerintem Orbán számára, hogy az antihumanista liberálisok bojkottálják őt.

Afrika steht an der Elbe 2016.04.30. 13:09:40

Örülök, hogy a cikk megemlítette 1789-et. Ugyanis épp most kezd véget érni az a világ, ami mindannyiunk szerencsétlenségére akkor létrejött.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.04.30. 13:51:20

@Afrika steht an der Elbe:

Így igaz: a liberalizmus nem most kezdett el rombolni, hanem már akkor.

rasztaszív 2016.04.30. 14:12:51

@BircaHang Média szerkesztősége: a ti kis klerikális,középkori világotokat kezdte el rombolni.és nincs visszaút,hiába ácsingóztok.

dukeekud 2016.04.30. 14:17:56

"az 1789 óta létrejött alapvető civilizációs értékekkel szemben álló, "
Ezzel nem kene olyan nagyon buszkelkedni. Ha csak a kornyezetunk allapotat, az ELKEPESZTO gazdsagi egyenlotlenseget veszuk alapul. Nezzuk meg hogy ez a "fejlett" nyugat mit muvelt a vilagban ezen elvek menten, a gyarmatositastol, az olajhaborukig, valoszinuleg tobbet artott mint hasznalt, de az biztos, hogy mostanra eljart felette az ido, es valtani kell.

rasztaszív 2016.04.30. 14:28:20

@dukeekud: nézzük meg,az ezt megelőző nyugati világ miket művelt az akkori elvei mentén.váltani akkor kell,ha lesz mire,és nem vissza akarunk menni a középkorba.

Karipapa01 2016.04.30. 14:47:00

@BircaHang Média szerkesztősége: Minek kapcsolat azzal, aki "antihumanista liberális"? Vagy azzal az állammal, amelyik ilyen vezetőt választ magának?

Karipapa01 2016.04.30. 14:49:34

@Afrika steht an der Elbe: Mégis mi fog véget érni, ami 1789-ben kezdődött? :)

Sir Galahad 2016.04.30. 14:55:34

Nem érzem a szerzőt. Miből gondolja, hogy nem reális az Orbánnal szimpatizáló erők hatalomra jutásának? Épp látványosan erősödnek.

Larry Silverstein 2016.04.30. 14:57:29

Tehát jön a sehonnai libsi és megmagyarázza a neki nem tetsző újságcikket Orbánról.

Más dolgod 2018 után se lesz..:)

BiG74 Bodri 2016.04.30. 15:05:04

Antihumanista liberális?
Nem fáj ez néha?
A ilyen szellemi túlfutás csak profétáknak és elmeroggyantaknak áll jól.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.04.30. 15:11:37

@dukeekud: Az általad felsoroltak mind a liberális ellenében történtek. Ráadásul a gyarmatosítást számon kérni a liberalizmuson, hát, pöppet mókás...

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.04.30. 16:16:10

@BircaHang Média szerkesztősége:

Mi van ruszki kém, újra fizeti Putyin a net propaganda brigádodat, újra aktivákltad magad?

Milyen szar, hogy a bulgár lepratelepeden hetekig nincs áram, így túl sok rubelt nem tudsz mellék keresni.

Amúgy meg mi van azzal a 4 millió bulgárral, akinek ellentétben veled, volt esze és lelépett a putyini bulgár posványból a fényes Európai jólétbe, irigykedsz rájuk ugye hüyle gyerek?

Netuddki. 2016.04.30. 19:59:48

Valószínűleg más országokba is eljutott az orbán kiféle, miféle. Normális embereket ez szerintem zavar, ezért piszkálgatják csak bottal.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.01. 09:30:59

@Fedor:

A gyarmatosítás liberális, ezt tagadni abszurdum. Ezt tagadni olyan, mint tagadni, hogy az inkvizíciónak köze volt a katolicizmushoz.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.01. 09:32:25

@Karipapa01:

Nem dönthetjünk el mi, ki vezessen más országot. Azzal a vezetéssel kell dolgoznunk, ami máshol van, akkor is,ha azzal nem értünk egyet.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.01. 09:33:23

@BiG74 Bodri:

A liberalizmus az antihumanizmus mai vezető áramlata.

Karipapa01 2016.05.03. 22:35:24

@BircaHang Média szerkesztősége: "Nem dönthetjünk el mi, ki vezessen más országot."
Még szerencse! Mert ha a hozzád hasonlók döntenék el azt is, akkor most nagy szarban lennénk... :(

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.04. 06:02:34

@Karipapa01:

Pedig ez van egyre inkább: Európa ébred, a nép egyre inkább lázad a liberális elnyomás ellen, s ehelyett baloldali, néppárti, antiliberális demokratikus jogokat akar. Az időtök lejárt...
süti beállítások módosítása