Miért "nemzeti" a magyar terrorvédelem?

2016. június 12. 08:15 - hajdunorablogja

A magyar közvélemény megdöbbentő közönnyel vette tudomásul a kormány úgynevezett terrorellenes törvénycsomagjának eredeti, 2016 januári tervezetét és annak útját a mostani parlamenti elfogadásig.  Pedig a januári tervezet többet elmond a Fidesz és személyesen Orbán Viktor államfelfogásáról, a jogállamisághoz való viszonyáról és hatalomgyakorlási kívánságlistájáról, mint a vezércikkek, blogok, facebook-bejegyzések évek óta megjelenő sora.

A törvénycsomag létrejöttének folyamatában az egyes miniszterek rivalizálása továbbá a kormány és az ellenzéki frakciók között hónapokon át zajló kötélhúzás ködbe burkolta az egész terrorellenes felbuzdulás lényegét: a bizonyíthatóan naponta mind autoriterebb gondolkodású Orbán újabb felhatalmazásokat kap a szabadságjogok további korlátozására. Hogy milyen valódi szándékok vezették a miniszterelnököt jól mutatja a törvénycsomag tartalmának alakulása az idő előrehaladtával; csak a Fidesz elvesztett kétharmada és nem az európai politikai kultúra szabályai akadályozták  meg, hogy a fideszes törvénygyár a szokásos érdemi vita nélküli döntést erőltessen az országra.

Orbán rezsimjének egyre jobban megmutatkozó jellemvonása a nyilvánosság elzárása lehetőleg minden a kormányzásra vonatkozó információtól, és a transzparens, ezért elszámoltatható kormányzás tagadása - pedig ez minden demokratikus rendszer alfája és ómegája. Nyilvánvaló az Orbán rezsim rettegése a nyilvánosságtól, az elszámoltathatóságtól. Csak a legutóbbi időből: a Matolcsy-féle alapítványi ámokfutás ("közpénz jellegét elvesztő közpénz") tanúsítja, hogy erre a kormányzati rettegésre minden ok megvan.

tek.jpg

Ez a kormányzati működés, a közpénzek ellopásáról szóló rutinszerű napi beszámolókkal, a korrupt kormányzás mind elképesztőbb eseteivel szállítják a bizonyítékot, hogy Orbán és rezsimje semmiféle közbizalomra nem méltó. Jogos ugyanis a gyanú, hogy az úgynevezett terrorizmus elleni törvénycsomagot az autoriter jelleg erősítésére, az átláthatatlanság fokozására, a jogállam további felszámolására kívánják felhasználni. Semmiképp sem bízható tehát ennek a kormánynak a belátására, hogy példátlan felhatalmazást kapjon gyakorlatilag a rendkívüli állapot bevezetésére.

És akkor most a lényegről: Orbán fejében tehát nem a terrorizmus elleni harc miatt van szükség az önkényét megalapozó törvényekre. Ha valóban az ország terroristáktól való megvédésének szándéka vezetné, akkor azonnal újra kellene gondolnia a külpolitikáját. A nemzetközi terrorizmus ellen ugyanis csak nemzetközi összefogással lehet védekezni - ez olyan egyszerű, mint a faék.

Edward Snowden óta tudjuk például, hogy a terrorizmus elleni harc egyik, ha nem a legfontosabb eszköze az  amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és csatolt, szövetséges részeinek elektronikus felderítő munkája. Ez lehet, hogy sokaknak nem tetszik - nekem sem - de ma ez a világ leghatékonyabb terrorelhárító tevékenysége. Számos bizonyíték van arra, hogy az NSA csak az elmúlt években hány terrortámadást akadályozott meg, ha valamennyit nem is tudta.

Itt van a döntő pont: a legfontosabb szövetségeseivel, köztük az Egyesült Államokkal immár hagyományosan rossz viszonyt fenntartó rezsim "hagyományainak" megfelelően a terror ellen is "nemzeti" védekezést akar a szövetségesekkel való együttműködés helyett. Nemzeti Dohánybolt, Nemzeti Kereskedőház, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Nemzeti Terrorvédelem.

Ennek a terrorvédelemnek a hatékonyságát mutatja, hogy a brüsszeli merényletek elkövetői az ősszel többször is megfordultak Magyarországon, gyakorlatilag ki-be jártak - a nemzeti terrorvédelem nagyobb dicsőségére. Ezen a helyzeten pedig az sem változtatna, ha Orbán Viktornak sikerülne súlyosan korlátozni a polgári szabadságjogokat - ahogy eredeti tervezetében a mostaninál is jobban akarta.

Eközben a terrorizmus ellen valóban fellépni kívánó országok a nemzeti biztonsági szolgálatok közötti kooperáció új minőségét, ehhez pedig az egymás közötti bizalom erősítését kívánják. Ezen a ponton gondoljuk végig: egy a terrorizmus elleni védekezést nemzeti alapon erőltető kormány, amely szövetségi rendszerének geostratégiai riválisával, Oroszországgal törekszik privilegizált partneri viszonyra, milyen bizalomra, érdemi információcserére számíthat a szövetségi rendszerén belül? 

Magyarország szövetségesei mellett az ország polgárai is teljes joggal bizalmatlanok egy olyan miniszterelnökkel, aki a politikájával szembeni fellépésben példaképeihez, Putyinhoz és Erdoganhoz megtévesztésig hasonló érveléssel automatikusan "külső erők" aknamunkáját feltételezi. Ilyen ember kezébe az alapvető polgári szabadságjogok súlyos korlátozására senkinek nem lenne szabad felhatalmazást adnia. Azzal az országot semmiképp, csak magát és szűk klikkjét védheti meg. Valószínűleg ez volt a törvénycsomag valódi célja.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hajdunora.blog.hu/api/trackback/id/tr198800918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Willkommenskultur 2016.06.12. 23:25:47

'A nemzetközi terrorizmus ellen ugyanis csak nemzetközi összefogással lehet védekezni - ez olyan egyszerű, mint a faék.'

Orbán már 1 éve is a határvédelem és a migrincek EUn kívül tartását szorgalmazta (mára hivatalos EU politika), amikor ti még apróért árultátok a hazát a kultúrnyugat iránti nagy tiszteletadásban.

Amely kultúrnyugat eddig nem tudott kivédeni semmilyen terrrortámadást, ellentétben mondjuk Magyarországgal.

dunántúli gyerek 2016.06.12. 23:35:17

'A nemzetközi terrorizmus ellen ugyanis csak nemzetközi összefogással lehet védekezni - ez olyan egyszerű, mint a faék.'

Libsijeink egyre fejlődőképesebbek. Tavaly ilyenkor még a migránsprobléma létét is tagadták....:)

kvadrillio 2016.06.13. 00:12:53

HMMMMM......EZ AZ OMÁR, FLORIDAI ROBBANTÓ PISZOKUL HASONLÍT A ZSIDÓ HODORKOVSZKIJRA ! EURONEWS...

BiG74 Bodri 2016.06.13. 00:38:07

@Willkommenskultur: @dunántúli gyerek:
Fizetett fityisz agitpolosok vagytok?
A nemzetközi terrorizmust csak a jelenlegi orbán kurmány mossa össze a migráns áradattal, meg hát ti.
Valahol az amcsi bush nyomta ilyen formán a bullshittet.

dunántúli gyerek 2016.06.13. 00:47:54

@BiG74 Bodri: Ja hogy nincs is köze egymáshoz?

Remélem ez is része lesz a 2018as ballib kampánynak..:)

BiG74 Bodri 2016.06.13. 01:50:29

@dunántúli gyerek:
Olyan módon, hogy a migránsokat ti egy az egyben terroristáknak tartjátok, nincs.

midnight coder 2016.06.13. 06:44:12

@BiG74 Bodri: Buta vagy, mint egy liberális. A nemzetközi terrorizmus nem arról szól, hogy Hasszán megunta a kecskék és a tevék társaságát és unalmában elmegy felrobbantani magát. Ez egy jól szervezett üzletág, sok-sok pénzzel a háttérben. És nem jöhetne létre, ha nem lenne piaci igény rá. A piaci igényt pedig a sok-sok igazhívő jelenti. E nélkül max. pár elszeparált őrült robbantgatna - a társadalom mindig és mindenhol kitermel pár hülyét, még japánban is volt vagy 10-15 éve egy csapat elmés aki metróban mérgezett meg embereket. De ez más tészta. Az IS és a többi hasonló csapat ennél sokkal jobban szervezett, annyira hogy egyes helyeken már reguláris hadseregként is fel tudnak lépni, nem is minden eredmény nélkül. Ez nem menne háttér nélkül, és ezt a hátteret azok az igazhívők adják, akik szeptember 11-ét is kitörő örömmel fogadták. Igen, valószínűleg Szíriában is. A bevándorlók befogadásával ezt a hátországot erősítik tovább a liberósok Európában.

midnight coder 2016.06.13. 06:53:26

"Számos bizonyíték van arra, hogy az NSA csak az elmúlt években hány terrortámadást akadályozott meg, ha valamennyit nem is tudta."
Aki picit ért is a dologhoz, az tudja, hogy ha valaki tényleg titkol valamit, és nem teljesen analfabéta az a sarki számítástechnikai boltban kapható eszközökkel is össze tud dobni olyan titkosítást, amit az NSA 1000 év alatt sem fejt vissza, sőt jó eséllyel eleve meg sem talál. Elektronikus úton max. az elmebetegeket lehet kiszűrni, illetve a neten keresztüli agitációt nyomon követni, de aki _nagyon_ titkolózik azt csak a hagyományos titkosszolgálati módszerekkel érhetik utol. Viszont remek módszer ipari kémkedésre.

midnight coder 2016.06.13. 06:56:13

Ja, és tegyük hozzá: ha az USA anno nem lövi ki Szaddámot a csodás amcsi titkosszolgálat által jelentett nem létező vegyifegyverek miatt, akkor az IS a mai formájában nem létezik. Ami persze nem jelenti azt, hogy nem csináltak volna más disznóságot abból a pénzből, de az IS-t a mai formájában bizony az USA-nak és az ő remek titkosszolgáinak köszönhetjük.

telkoe 2016.06.13. 09:21:27

@BiG74 Bodri: Mindössze csak olyan módon van, hogy amíg a balosok bambán vigyorogva átengedik a határon az éppen arrafelé csavargó szociálturistákat a terroristák is bejönnek velük. Egy kis robbantgatás-lövöldözés igazán nem nagy ár azért hogy néhány buggyant ballibi és a párszázalékos gittegyletük nagyeszű politikusai felsőbbrendűnek érezhesse magát pár óráig.

gmiska 2016.06.13. 09:25:41

@Willkommenskultur: Amikor a középkorban a törökök nyomultak, jól xarban hagytak minket, mi szívtunk, most szívjon egy kicsit az elkanászodott "kultúrnyugat" is. Vagy kérjenek bocsánatot az eddig kihasznált, kizsákmányolt, "európátlanított" "Kelettől" (vö."Les pays de l'Est", Eastern Countries", Balkán, stb., amely közel sem azonos a Közel-, Közép-, Távol-Kelettel).

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.13. 09:38:02

Igen fontos a felkészülés.

Orbán csillagos ötösre vizsgázott ebben a témában. Sőt, tevékenységének európai hatása is lett, miután megnyerte tavaly a röszkei csatát.

$pi$ 2016.06.13. 10:29:18

meh... patriot act

konrada 2016.06.13. 11:38:45

Azért nem semmi, hogy az Index címlapján a Blog.hu-ból 6 politikai blogból 4-et az Együtt jegyez.
Nem is hittem volna, hogy ennyi tagja van a támogatottságukat nézve.

Bambano 2016.06.13. 23:02:36

jó poszt... vagy nem is...
tehát az a hiperszuper amcsi terrorelhárítás, amelyik most éppen Orlandóban számolja az áldozatokat?
vagy az a hiperszuper amcsi cia, amelyik addig kavart észak-afrikában, míg először kitört egy csomó forradalom, majd sikerült addig bombázniuk, amíg amcsi ellenes kormányokat toltak hatalomra?

a poszt az a része, hogy elszabadult nálunk az antidemokratikus hajóágyú, rendben van. csak a felhozott bizonyítékok dőlnek össze a saját súlyuktól.

szerintem a migránskérdést nagyon egyszerűen meg lehetne oldani: szedjük ki az összes kapálózót a földközi tengerből, majd annak százalékában, hogy melyik ország hány rakétát lőtt észak-afrikára pár éve, küldjük ezekbe az országokba. azt a három migránst, aki ránk jutna, Gyurcsány simán befogadja, mi rendben vagyunk :P

az már más kérdés, hogy az amcsik szeme felakadna, ha kiborítanák mondjuk a szabadságszoborra napi 10 ezer menekültet.
süti beállítások módosítása