Orbán két szeme

2016. december 06. 07:13 - hajdunorablogja

Orbán Viktornak az egyik szeme sír, a másik meg nevet. A sírós szem emiatt az osztrák ügy miatt van: a szomszédban valaki azért nyert az Orbánnal szellemi rokonságban álló párt jelöltjével szemben, mert – jól figyeljünk! – nagyon elkötelezett volt az osztrák európai uniós tagság fenntartása mellett. Brrrr!... A szélsőjobb szabadságpárti jelölt így most (még?) nem vehet irányt az Öxitre, amire sunyin célozgatott a 11 hónapos választási kampány során. Hofer nem tudja továbbá az osztrák hajót a visegrádi együttműködéshez kapcsolni – ez volt ugyanis egy másik meghirdetett külpolitikai célja.

orban_ketarc.jpg

Ja, és ne feledjük egy harmadik tételét sem: osztrák nemzet igazából nincs, csak német (nagynémet?) nemzet van. Valaki ezzel a 20. században, osztrák létére, már sok bajt hozott nemcsak a németekre, de az egész világra. Na, ennek a figurának szurkolt, nem is titkoltan Orbán, aki mint tudjuk biztos kézzel vezeti nemzetünk hajóját a valóban egyre hullámosabb európai vizeken. Viszont még nem hallottam Orbán Facebook bejegyzéséről, Van der Bellen és a demokrácia ausztriai győzelme felett érzett örömködésről, amit pedig Trump esetében nem mulasztott el viszonylag rövid határidővel közzétenni. Lehet, hogy kétféle demokrácia van: az egyiknek örülni kell, a másiknak nem.

Viszont Orbán másik szeméből most csak úgy sugárzik a nevetés: régi ellenfele, Renzi 40 %-os eredménnyel vereséget szenvedett egy népszavazáson és lemondott. Persze a közelmúltból ismerünk egy olyan népszavazást, ahol az aktuális miniszterelnök ugyancsak 40 % körüli eredménnyel vereséget szenvedett egy olyan ügyben, amelyhez elképesztő költségvetési pénzeket (szolid becslés szerint 17 milliárd forintot) rendelt, csak hogy a nép fogadja el ezt a menekültügyi rögeszméjét. Nem fogadta el. Ezt a miniszterelnököt azonban meg sem legyintette a lemondás gondolata. Hogyisne! Inkább bevisszük az Országgyűlésbe és ott alkotmányt módosítva fogadtatjuk el a rögeszménket. Pech, hogy ott sem sikerült. Akkor nem maradt más, mint a legdemokratikusabb megoldás: a kizárólag az általunk kinevezett tagokból álló úgynevezett alkotmánybíróság tizenöt tagjával hagyatjuk jóvá, azt, amire több millió magyar állampolgár nem volt hajlandó. Na, ez végre ment.

Egy demokráciában ennek már tényleg kellene következménye legyen, de épp fentebb írtam, hogy többféle demokrácia létezik. Ebben a miénkben ilyen következmények nélküli a demokrácia – nem úgy mint a demokratikusan kevésbé fejlett Olaszországban, ahol a politikusok jelentős tévedéseinek komoly politikai következménye van.

Viszont Orbán megszabadulhat Renzitől. Az olasz miniszterelnök ugyanis  állandóan számonkérte rajta, hogy miközben az olasz adófizetők sok száz millió euróval szolidaritást mutatnak Mészáros Lőrinccel – mármint, hogy legyen neki mit kivennie osztalékként az EU-, és így olasz forrásokból felhizlalt cégeiből (tavalyról mintha 3 és fél milliárd forintra emlékeznék…) –, addig Orbán fityiszt mutat Renzinek a tízezerszámra Olaszországba érkező menekültek európai elosztásában való közreműködést illetően. Akkor most Renzi el, Orbán másik szeme meg nevethet.

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hajdunora.blog.hu/api/trackback/id/tr4612026715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoltbacsi 2016.12.06. 20:36:06

Csak megsugom kedves Nora, hogy az olasz valasztok Renzi migranssimogatasarol mondtak velemenyt. Abbol volt eleguk, hogy a boxosok taxinak hasznaljak a partiorseg hajoit. 10 kilometerre a libiai partoktol felvetetik magukat, aztan ezek a barmok meg atviszik oket a 130 kilometerre levo Lampedusara. Tudod ez olyan, mintha a magyar mentok minden Budaorson rosszullevot a gyori korhazba vinnenek....

Az osztrak valasztasoknak meg sok jelentossege nincs, csak szimbolikus. Es a legszebb az egeszben, hogy 5 partnak kellett osszefognia, hogy kvazi dontetlenre hozza a meccset Hofer ellen. Nagyot fogtok lesni a parlamenti valasztasokon majd...

morph on deer 2016.12.06. 21:09:28

@Zsoltbacsi:
"taxinak hasznaljak a partiorseg hajoit"

Ideje lenne már, ha te is felpattannál egy olyan taxira, hogy végre legyen fogalmad róla, miről is beszélsz!

Attól függetlenül, hogy Renzi épp vesztett, és van olyan gerinces, hogy vállalja is a következményeket - nem úgy, mint takonygerincű vezéred - még egyáltalán nem biztos, hogy Orbánnak van emiatt örülni valója!
A helyzet ugyanis az, hogy ez nem világnézeti, vagy ideológiai kérdés, hanem gazdasági.
Gazdasági szempontból nézve viszont Orbán ugyanolyan simlisnek minősül ma, mint a múlt héten: szimplán ki akar bújni a közös felelősség ránk eső része alól.
Azt hinni, hogy ezt majd egy másik olasz jó néven veszi, merő badarság.

Még annyit, hogy Renzi sem tűnik el, tehát a tapasztalat arra int, hogy érdemes kissé mértékletesebben örömködni.

Sir Galahad 2016.12.06. 21:16:34

@morph on deer: Bocsánat, de milyen közös felelősség alól? Én úgy emlékszem, egyedül Merkel jelentette be, hogy minden korlátozás nélkül fogadja a migránsokat, nem az összes európai állam vezetői közösen.

Zsoltbacsi 2016.12.06. 21:30:09

@morph on deer:

Baszod neked mindenrol Orban jut eszedbe? Meg sem emlitettem. De ha mar rakerdeztel:
Akkor lenne jogos a felhaborodasod, ha nalunk is 60:40re gyoztek volna az igenek.
Majd akkor kerd szamon a gerincesseget, ha a fonokod a 15:85re rekordreszvetel mellett elbukott nepszavazas utan lemond! Mert ugye neki volt a legnagyobb pofaja szokas szerint most is, csak illett volna elotte tukorbe nezni.

Hidd el, hogy a migransokbol van a tobbsegnek elege, az hogy gazdasagi az csak puder. (Tudod mint a baloldal is azt horogte a kvotaszavazas elott, hogy aaaa ez nem nemzeti ugy, ez keremszepen Orbanrol szol. Aztan amikor kijott a 3,4 millios eedmeny, rogton megint nemzeti ugy lett)

A masik fo gondjuk a kozbiztonsag dramai romlasa. Kb 2hetente 1 napot munkaugyben olaszorszagban toltok, a nyelvet is beszelem, szoval pontosan tudom, hogy mi a bajuk. Nem egy titkolozo fajta az olasz :) Bolzano, ahol az irodank van egy 100ezres varos, teljesen nyugodt volt mindig is, az utobbi 1-2 evben folyamatosan csuszik lefele, mindennaposak a nemi eroszakok a keselesek,tolvajlasok. Es a helyi lakosok az iszlamofobok,xenofobok,rasszistak,nacik ha szeretnenek ragaszkodni az eddigi eletukhoz.
Hajdu Nora fikaevo fonoke is telepitene magyarorszagra a kecskeb@szokat, hat nem, errol mondtak velemenyt az olaszok!

morph on deer 2016.12.06. 22:06:06

@Zsoltbacsi:
"Aztan amikor kijott a 3,4 millios eedmeny, rogton megint nemzeti ugy lett)"

Amit szép nyugodtan a hajdra is kenhetsz, mert annyit is ér.
Csakúgy, mint a nagyhangú - alkotmány nélküli - "alkotmánymódosítás!"
Amiről azis kiderült, higy nem is kell, mert nem is kellett, ahogy a népszavazás sem..!

Aj, de zsenánt..!

Semmi baj, jött a dróton rángatott Alkotmánybíróság és felrakta a tapaszt Viktorka hősies csatában megtépázott hiúságának jobban látható foltjaira...

Amiről én beszélek az az, hogy pár Orbánhoz hasonló aljanépen kívül nagyjából mindenki átlátja, hogy nem fair az egész menekültválsággal járó erőfeszítést csak pár tengerparti ország problémájaként kezelni.
És ezt nem kompenzálja, hogy a magyar kormány átvállalta a kárpátaljai gyerekek védőoltásának költségét, vagy az, hogy kölcsönt adunk Szerbiának, meg stadiont építünk!

Természetesen én is tudok az olaszországi állapotokról, azokról az eseményekről is, amiket említettél - szinte naponta megnézem a RAI hiradót - és egyetértek, ez senkinek sem hiányzik.
Csak az a baj, hogy ezen legfeljebb egy közös és koordinált erőfeszítéssel lehetne valamennyire is változtatni, arra pedig az orbáni provinciális gondolkodásmód nem alkalmas.

Igen, mindenről ez jut eszembe.
Tudod, ez olyan, mint amikor bemész egy házba, és mindenhol érzed a dohszagot.
Az is elég hamar nyilvánvalóvá válik, hogy ezen az sem segít, ha átfested, vagy épp egy stadion épül a szomszédodban.
Az avítt penész bűze átjár mindent, közben a tulaj nagy hangon bizonygatja, hogy "elsöprő győzelmet aratott" már megint, és emiatt mindenkinek milyen jó..!
-------------
Magyarország ma elindította a kilépést Nyílt Kormányzati Együttműködés (OGP) nevű, átlátható kormányzást célzó nemzetközi programból, ami lényegében egy antikorrupciós szervezet...

Zsoltbacsi 2016.12.06. 22:25:00

@morph on deer:

"Amiről azis kiderült, higy nem is kell, mert nem is kellett, ahogy a népszavazás sem..!"

Tudom, en is emlekszem, mekkora pofaval hangoztatta a komplett baloldal Gyurcsannyal es az indexel az elen, hogy "Okafogyotta valt a nepszavazas, mert Juncker visszavonta" Erted, azt vonta allitolag vissza, aminek a letezeset mar kb fel eve tagadtatok!:) Persze aztan masnap a szovivo cafolt, igy megint kaptatok egy irtozatos pofont.

" nem fair az egész menekültválsággal járó erőfeszítést csak pár tengerparti ország problémájaként kezelni"

Meg egyszer leirom: akkor talan nem kene taxitarsasagot csinalni az olasz hatarorsegbol! Bocs, de nem tudom sajnalni oket, sajat maguknak keresik a bajt.

"Csak az a baj, hogy ezen legfeljebb egy közös és koordinált erőfeszítéssel lehetne valamennyire is változtatni, arra pedig az orbáni provinciális gondolkodásmód nem alkalmas"

Epp o erolkodik mar 2 eve, hogy kozosen csinaljon az eu valamit, csak az olyanok mint te, meg a balfekek naciztak folyamatosan. Erdekes, hogy az az akcioterv, amit Merkel mutti a napokban bejelentett szinte szorol szora megegyezik Orban 2014es 6pontos lepescsomagjaval. Ideje lenne mar beismernetek, hogy Orban minimum fel evvel elottetek jar (lasd Trump, migracio)

Mindenesetre annak orulok, hogy legalabb az olasz allapotokban megegyezunk! ( mondjuk nehez lenne letagadni, bar vannak tutira a baloldalon megmondoemberek, akik szerint minden fasza az olaszoknal)

Zsoltbacsi 2016.12.06. 22:34:03

@morph on deer:

Az alkotmannyal kapcsolatban: azert azt ne varrd mar a nyakaba, hogy 2011ben nem gondolt meg a migraciora! Vegulis meg igy is vilagszinvonalut alkotott ahhoz kepest, hogy szerintetek meg 2015 szeptemberben is alproblema volt, es nem letezett semmifele migracio, csak orban probalta terelni a szot a lopasairol! Mondtatok ezt akkor, amikor napi 8-10ezer ember lepte at a zoldhatart minden nap!

Aztan hozhatnam azt is, hogy " a kerites nem fog senkit se megallitani, 1 euros praktikeres csipofogoval szetszedik, mint foxi a labtorlot"

Es akkor ott van meg a "terroristak repulovel jonnek" cimu klasszikus is
Meg az agysebeszek es repulotervezo mernokok cimu mese

Talan tenyleg beismerhetned hogy eddig kb minden hazugsag volt, amit a baloldal, kozte a poszter partja is ebben a temaban (is) eloadott!

Zsoltbacsi 2016.12.06. 22:42:17

@morph on deer:

Tovabba azert se tudom sajnalni az olaszokat, mert gondolom nem hallottal rola, de az ensz bt 14 igen es 1 tartozkodas mellett megszavazta Renzi kivansagat, hogy elsulyeszthessek a csempeszek hajoit (miutan kimentettek a menekulteket) Szerinted hanyat sulyesztettek el??? De arrol is tudnek meselni, hogy az olaszok is pontosan tudjak, hogy ki a soros....

morph on deer 2016.12.06. 22:49:17

@Zsoltbacsi:
"legalabb az olasz allapotokban megegyezunk"

Én nem vak vagyok, hanem - általában -más módon értelmezem a dolgokat mint te.
Egyébként az Alkotmánybíróság szerint az 'alkotmány' alapján eddig is meg lehetett tenni azt, ami miatt volt a népszavazás. Ráadásul mindenki jogász..!

Én sajnálom őket.
(Én téged is sajnálnálak, mellesleg...)

Nem hiszem el, hogyha lenne más választásuk, akkor vállalnák mindazt, amivel egy átkelés jár.
Ez nem az a túra, amire az ember 'csak úgy' elindul. Ez az az út, amibe vagy belepusztul, vagy a gyerekének talán lesz mit ennie, ha felnő, és nem viszik el gyilkolni már tíz éves korában.
Talán.
És a parti őrség kiszedi a tízezrediket is a vízből, mert emberségesek egy másik emberrel. Jónéhányszor láttam, hogy beugranak a vízbe, hogy be tudják segíteni a szerencsétleneket a mentő hajó mentőcsónakjába, meg hasonlókat.

Érdekes módon ők nem gyűlölködnek.

Ez persze, hogy nem jó így, ez nem kérdés. De számomra az sem kérdés, hogy nem az orbáni viselkedés a jó válasz. Tudom, hogy más a véleményed.
Ezzel kapcsolatban már sokat vitatkoztunk, azóta semmi új nem jött közbe, nem hiszem, hogy érdemes lenne újrakezdeni.
Ez van. Majd ennek is vége lesz.

Zsoltbacsi 2016.12.06. 22:56:09

@morph on deer:

Hat ebben tenyleg nem ertunk egyet. Mondjuk en allitom neked, hogy 80 szazalekuk azt se tudja, hogy mi nemetorszag fovarosa, de azert oda igyekeznek....

Az a baj, hogy abb a n mindenki egyetert, hogy a lakhelyukon kelk segiteni nekik. Csak a libsik, mint Szigetvari is meg vannak gyozodve, hogy majd hazamennek.. tudod, mint a nemetorszagi torokok, ott is azr hittek. Jott 700-750 ezer, most vannak alsohangon 6millioan....

Raadasul ok maguk mondjak magukrol, hogy az a celjuk, hogy leszaporodjanak minket. Tel3 van a youtube nyilatkozatokkal

Zsoltbacsi 2016.12.06. 22:57:40

Sry a sok felregepelesert, telefonrol irok

Zsoltbacsi 2016.12.06. 23:16:30

@morph on deer:

Jut eszembe, ez az ogp pont olyan gittegylet es kioregedett/levitezlett/megbukott politikusok "elfekvoje", mint az Eorsi fele demokracia intezet....

morph on deer 2016.12.07. 01:26:56

@Zsoltbacsi:
Én is telefonról írok, (még van gondom a karemelesekkel) így sikerül.

Az alkotmány népszavazás nélkül és módosítás nélkül is elég ahhoz, amit akarnak csinálni a bevándorlási törvénnyel,és ez tudható volt már a népszavazás előtt is.

De ez nem volt skadály, hiszen nem is ez volt a lényeg.

Az olaszoknak azért ez tényleg sokba kerül, és tényleg nehezen boldogulnak, de még mondig emberként kezelnek mindenkit. Más mentalitás, hogy finoman fogalmazzak.

Az, hogy az antikorrupciós szervezet mennyire komoly, nem tudom, mos kb 70 ország a tagja.
Mi magunktól léptünk be, de amint kiderült, hogy képesek kritizálni is, kilépünk. Meg az a biztos, végül is az átlátható kormányzás alapkövetelmény, nekünk meg pont az fogyott el,,

Szerintem jelzésértékű.

Zsoltbacsi 2016.12.07. 09:20:06

@morph on deer:

"Az olaszoknak azért ez tényleg sokba kerül, és tényleg nehezen boldogulnak, de még mondig emberként kezelnek mindenkit. Más mentalitás, hogy finoman fogalmazzak. "

Ebben is egyetertek ugy altalaban, csak az a kerdes, hogy milyen aron? Akkor is kotelesseguk "segiteni", ha meg a vak is latja, hogy ok fognak ebbe tonkre menni?

Csak ket apro pelda: biztos emlekszel az oktoberi Perugia melletti foldrengesre. Szerinted az normalis, hogy a "menekultek" 3-4 csillagos szallodakban es panziokban hedereznek, az olaszoknak, akiknek a SAJAT hazuk dolt ossze meg satrazniuk kellett?
Vagy ott a sved pelda, ok a minel sikeresebb integracio neveben nem elkulonitettek az erkezoket, hanem bekoltoztettek oket az oslakosok koze. Ennek folyomanyakent azokon a kornyekeken, ahol nagy szamba kerultek annyira leromlott a kozbiztonsag, hogy az oslakosok elkezdtek menekulni onnan, es jelenleg kb harmadaron tudnak megszabadulni az ingatlanjaiktol...
süti beállítások módosítása