Nyílt levél Láng Zsolt polgármester úrnak

2016. december 13. 06:32 - hajdunorablogja

 

Tisztelt Polgármester Úr,

 

A második kerületi önkormányzat és a Budapest 2024  Kft. 2016. december 5-én lakossági fórumot tartott, melynek témája a Hármashatár-hegyre tervezett olimpiai mountainbike-pálya volt. Sajnálom, hogy polgármester úr nem tudott személyesen részt venni ezen az önkormányzati rendezvényen, amely rendkívül tanulságos volt.

A Hármashatár-hegy, pontosabban a vitorlázó repülőtér és környékének kálváriája már korábban elkezdődött. 2016 szeptember 28-án ugyanis a Fővárosi Közgyűlés –  polgármester úr támogató szavazatával – arról döntött, hogy módosítják a budapesti olimpiai pályázat tervezett helyszíneit, és a mountainbike versenyeket a harmadik kerületből a második kerületbe helyezik át.

 

langzsolt2.jpg

 

A Fővárosi Közgyűlés jegyzőkönyvéből kiderül: polgármester úr a helyszín módosítását úgy támogatta, hogy az áthelyezés tervéről előzetesen nem értesítették és a tervezetet sem látta. Tisztában vagyok azzal, hogy a kormány és a Fidesz támogatja a budapesti olimpia tervét. Az azonban mindenképpen elvárható egy kerületi polgármestertől, hogy a kormány és a Fidesz céljainak támogatása mellett a választóinak, a kerület lakosainak érdekeit is megfelelően képviselje.

A Fővárosi Közgyűlés szeptemberi döntését követő mindkét kerületi testületi ülésen szóba hoztam a hármashatár-hegyi tervek kérdését, és szorgalmaztam, hogy erről lakossági fórumot szükséges tartani. Ez ugyanis a minimum követelmény a kerület polgáraival, a környék lakosaival szemben, akiknek jó része ellenzi a tervek megvalósítását. Sajnálatos, hogy polgármester úr következetesen „műbalhénak” nevezte a hármashatár-hegyi projekt körül felvetődő, a környéken lakó választópolgárok aggodalmait tükröző kérdéseket.

Tapasztalva a polgárok jogos aggodalmait, és látva polgármester úr elutasító hozzáállását, a kerületi civil szervezetekkel együttműködve én is megkerestem a Budapest 2024 Kft. vezetőit és a Duna-Ipoly Nemzeti Park vezetését, hogy a témában mielőbb kerüljön sor lakossági fórumra.

Ezen előzmények ismeretében különösen meglepő volt számomra, hogy a december 5-én végre meghirdetett lakossági fórumra való meghívást mindössze két nappal az esemény előtt tették közzé a kerületi újságban, a Budai Polgárban. További megdöbbenésre ad alkalmat, hogy egy lakossági fórumot – mint azt polgármester úr bizonyára jól tudja – a  kerületi SZMSZ szerint az esemény előtt legalább 20 nappal meg kell hirdetni, illetve a kerületi önkormányzati képviselőket arra meg kell hívni.

Kell-e mondanom a fentiek után, hogy nem kaptam meghívást a fórumra, és csak a véletlen szerencsének köszönhető, hogy értesültem az eseményről. Vajon nem az lenne-e mindannyiunk érdeke, hogy a kerület számára kiemelt jelentőséggel bíró ügyekről minél szélesebb részvevői körben, minél nagyobb nyilvánosság előtt essék szó? Nem erről szól-e valójában az önkormányzatiság?

A lakossági fórumon egyébként kiderült, hogy miért módosították a pályázati helyszínt. Megjegyzendő, hogy a hármashatár-hegyi helyszín egy természetvédelmi területhez nyúlna hozzá. A Budapest 2024 projekt egyik jelenlévő vezetője, Finta Sándor kérdésemre beismerte, hogy a helyszín-módosítás valódi indoka: „jobb drónfelvételek készíthetőek a második kerületben”! Polgármester úr előtt ez a „szempont” nyilván már korábban is ismert volt. Kérdéses, hogy vajon ennek a szempontnak az ismeretében szavazta-e meg a Fővárosi Közgyűlésben a helyszín módosítását? Végiggondolta-e, hogy ezzel az indokkal kell majd a környék lakói elé – akik egyben választópolgárok is – állnia?

A lakossági fórumon azonban más érdekes tények is kiderültek, többek között, hogy a projektgazda által használt térképeken hibásan szerepelnek a védett területek, illetve hogy nincsenek tisztában azzal milyen súlyú beavatkozást jelent egy bármilyen területen megvalósuló mountainbike-pálya kialakítása.

Csupa nyugtalanító kérdés és felvetés, amelyek egyikére sem érkezett megnyugtató válasz a lakossági fórumon szereplőktől.

Ezek után jogos a kérdés: polgármester úr a lakossági fórum tapasztalatai után is támogatja-e a budapesti olimpia megrendezését? Továbbra is támogatja-e, hogy a második kerületben, a Hármashatár-hegy mountainbike-versenyeknek adjon otthont? Továbbra is úgy kívánja-e tájékoztatni a kerület lakosait, hogy valójában nem tájékoztatja őket, illetve az utolsó pillanatban összehívott lakossági fórumokkal “pipálja ki” a kötelező feladatait? 

Budapest, 2016. december 13.

 

Hajdu Nóra

az Együtt elnökségi tagja

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hajdunora.blog.hu/api/trackback/id/tr7312042913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.12.14. 00:26:22

haha.. a kispajtás azt hiszi, hogy a csókosokon kívül van bárkinek is beleszólása, hogy mi hogy lesz :)
a kis naív :)

cardiobascuralis 2016.12.14. 02:41:14

A bloggert sunáznánk. És két ilyen közt megtanítanánk magyarul, valamint helyesen írni.
Mondjuk amennyi tanulnivalója van, nagyon elfáradnánk a pár hónap végére.

Pl.:
"a vitorlázó repülőtér és környékének kálváriája"
NEM, BASZD MEG!
Több birtokos - egy birtok esetben vagy minden birtokos jelző kap ragot (-nak/nek), vagy egyik sem:
1. a vitorlázó repülőtér és környékE kálváriája - ez nem a legszebb, bár legalább helyes
2. a vitorlázó repülőtérNEK és környékének kálváriája

Marós 2016.12.14. 06:51:00

:

Nyugi, kedves Nóra! Az olimpia Budapesten, ha megkapjuk, még sokat változhat. Még az is lehetséges, hogy a bringasport vitorlázórepülésre változik. Ahhoz a pálya már adott. Tehát csigavér, a hídra akkor kell fellépni, amikor ott vagyunk...

Világít a torony 2016.12.14. 07:21:25

@cardiobascuralis:
"A bloggert sunáznánk. És két ilyen közt megtanítanánk magyarul, valamint helyesen írni."
Ilyen mondatszerkesztés után nem kellene. Legalábbis tanítani. Az és kötőszóval történt mondatkezdés ebben az esetben teljesen értelmetlen. Nem világos továbbá a királyi többes használata.
"A bloggert sunáznánk, és két ilyen közt megtanítanánk magyarul, valamint helyesen írni."
"A bloggert sunáznánk, ám két ilyen közt megtanítanánk magyarul, valamint helyesen írni."
"A bloggert sunáznánk. Két ilyen közt megtanítanánk magyarul, valamint helyesen írni."
Aztán még! A sunáznánk (főnévi igenév alakjában, sunázni) esetén nem comme il faut az "ilyen" szó használata mivel az vonatkozó névmás, azt pedig az élőlények, tárgyak, fogalmak és/vagy ezek tulajdonságaira utalás esetén használjuk.
Ez alábbi, igen trehány szerkezetű mondatról, már nem is kell újabb fejezetet nyitni:
"Mondjuk amennyi tanulnivalója van, nagyon elfáradnánk a pár hónap végére."
Óvatosan azzal a tanítással, mert több kárt okozhat, mint hasznot hozna.
Sunázni azonban jó dolog!

paveway 2016.12.14. 08:03:16

Marós, miko kellene tiltakozni, amikor már vége az olimpiának? Mert csak akkor lehet biztos, hogy reptér vagy bringapálya, ha már elmúlt az esemény. Amugy teljesen mindegy, mindenképp rombolni fognak. Ráadásul komoly bajok vannak a tájékoztatással.

citrix 2016.12.14. 08:07:19

Nézzük reálisan az olimpia ügyét: nem a kormány és a fidesz hanem A Párt mivel a kettő ugyanaz. Azon belül is Orbán akarja és úgy lesz minden ahogy akarja. határon belül élet-halál ura, minden döntés és közpénz az ő személyes jóváhagyásán múlik. Az olimpiáról nem mernek népszavazást tartani, ellenben a 20 milliárdot kidobni és azt mondani egy bukott népszavazásra hogy 98% azt simán. Mennyibe kerülne az olimpia? Alaphangon is 3-4 ezer milliárd de látva az úszó vb. kezdeti 25 milliárdos tervét amivel már 100 milliárdnál tartunk közpénzből, ez az olimpiánál se lenne másként. Vagyis úgy 10-16 ezer milliárdba fájna az a nem egészen egy hónapos buli. A Mészáros-Garancsi haverok (Orbán strómanjai) betegre keresnék magukat mert nincs az a néhány milliárdocska ami ne jönne jól, az borítékolható. Az ország évtizedekig nyögné Orbán nagy buliját.

Galebeb 2016.12.14. 08:16:30

@cardiobascuralis: Ez egy fontos megállapítás! Látható, hogy megértetted a blog mondanivalóját. Hüje! (Jól írtam?)

ungabunga 2016.12.14. 08:24:19

Nyugodjon már le mindenki, nem lesz itt olimpia. Az egész olimpiásdinak két értelme van csak: a második, hogy amikor nem mi kapjuk, lesz egy újabb bizonyíték az imperialisták Magyarország elleni sötét összeesküvésére, ami ellen nemzeti összefogásra van szükség. Az első pedig természetesen a rengeteg ellopható pénz. Ami akkor a legtöbb, ha az olimpiát nem is rendezzük meg. Hiszen az összes pénz és a zsebretett pénz aránya akkor a legelőnyösebb a zseb tulajdonosának, ha azt a valamit, amire a pénz kifolyt, nem is kell megvalósítani/megépíteni. Ezt az alaptételt már a Gyurcsány-féle kormányzati negyed ügyében is láttuk.

vadi3 2016.12.14. 08:35:42

@Marós: Én azért nem örülnék neki, hogy ha este elindulunk színházba, de végül a rendőrségi fogdában kötnénk ki. Ahogy írtad a hídra akkor kell fellépni amikor odaérünk, de az ejtőernyős ugrás előtt illik meggyőződni arról ,hogy van-e nálunk ernyő.
Igazad van, hogy messze még az olimpia kezdete (már ha nálunk lesz), de sokkal könnyebb úgy megépíteni a szükséges létesítményeket, ha tudjuk ,hogy mire is lesz szükségünk.

PiszkosFreddy 2016.12.14. 09:15:54

Kedves Hajdu Nóra !

Bocsásson meg nekem,nagyon próbáltam koncentrálni a posztra,és az abban leírt mondandójára,de őszintén meg kell mondanom,a legnagyobb görcsös önerőszak is hatástalan volt...ugyanis az ellenállhatatlan mosolya, és gyönyörűszép szemei miatt az Ön szépsége,és csábereje lenyűgöző hatása alá kerültem,ami teljesen megváltoztatta a napomat,és felkavarta az érzelmeimet.
A hozzászólásom politikamentes,szubjektív,és privát volt.

heartjohn.com/wp-content/uploads/2014/11/nice-flowers-21.jpg

Netuddki. 2016.12.14. 09:21:16

@cardiobascuralis: Anyádat "sunázd" kisköcsög!

pioneer2016 2016.12.14. 10:49:06

Nem kell Budapesti Olimpia, ahol egy fővárosban gondot jelent az életveszélyes 3-as metró felújítása. Bár egy metró beruházásnál nem lehet annyit ellopni, mint az olimpiai infrastruktúra megépítésénél, ill. megrendezéssel kapcsolatos költségekből. Mérget vennék rá, hogy az olimpia költségeit, legalább 30 évre titkosítanák. Az azért mégis csak gyanús, hogy az olimpia magyarországi megrendezéséhez, csak a kormány és a fidesz ragaszkodik görcsösen.

Vili Doli 2016.12.14. 11:50:28

Fölösleges a blog! Láng Zsolt is jól tudja (ahogy mindenki), hogy nem lesz itt olimpia.
Egy elméleti olimpiára olyan elméleti bringapályát ígér be, amilyet akar.
Nem kell ezzel foglalkozni.

Marós 2016.12.14. 14:30:05

@Vili Doli:
Az öregasszony is azt hitte, hogy elnök lesz, közben mindenki láthatta a Tv-ben: bőszen zajlott a fülkeforradalom..
Szóval, nyugtával dicsérjük a napot. Nyugi!
süti beállítások módosítása