A jel ott volt a falon

2017. január 17. 11:48 - hajdunorablogja

Pénteken hivatalosan is megkezdi elnöki tevékenységét Donald Trump. Sokan aggódnak a leendő elnök felkészületlensége, átláthatatlan pénzügyei, legalábbis furcsának nevezhető személyisége miatt. Az aggodalom az EU tagállamaiban különösen jól érezhető, mert az elnöki beiktatás közeledte az uniót nem találja jó állapotban. Ezek a fejlemények váratlanul látszanak érinteni az európai hagyományos eliteket. Pedig a jel évek óta ott volt a falon.

Donald Trump, a megválasztott amerikai elnök napokon belül átveszi a világ legbefolyásosabb politikusának hivatalát.

A nemzetközi sajtóban, internetes fórumokon cikkek, bejegyzések hosszú sorban aggódnak a leendő elnök felkészületlensége, átláthatatlan pénzügyei, legalábbis furcsának nevezhető személyisége miatt. Trump felbukkanása, és nagyon sokak számára váratlan győzelme az észak-atlanti térségben erősödő populista, sőt illiberális hullám erejének kézenfekvő bizonyítéka.

Az aggódók kórusába egyelőre csak óvatosan kapcsolódnak be a gyakorló politikusok, de a téma felvetődése során mutatott komor arckifejezésük elárulja, hogy sok jóra ők sem számítanak.

Az aggodalom az EU tagállamaiban különösen jól érezhető, mert az elnöki beiktatás közeledte az uniót nem találja jó állapotban. Kohéziója meggyengült, a Brexit képében megjelent a szétesés kísértete. A 2017-18-ban esedékes választások a populista, nacionalista pártok megerősödését ígérik. Az illiberalizmus jelenléte különösen itt, Európában érzékelhető. Trump felbukkanása mellett Putyin kavarása, a kavarás eszközei is több mint nyugtalanítóak. Kívül-belül csak a baj növekedése látszik.

Ezek a fejlemények váratlanul látszanak érinteni az európai hagyományos eliteket. Pedig a jel évek óta ott volt a falon. A most annyira aggódók azonban annak idején vállrándítással intézték el Orbán autokrata, illiberális államának lépésről lépésre való kiépítését. Mostanra persze már felkapták a fejüket, hogy Kaczynski az orbáni példát másolva alakítja ki az unió hatodik legnagyobb országában az illiberalizmus újabb bástyáját.

Különösen az európai keresztény-konzervatív pártok és vezető politikusaik aggodalmai képmutatóak. Tessék csak emlékezni: 2011-12-ben, amikor már mind egyöntetűbben szólt a kórus az Európai Parlamentben, és már a jobboldali nemzetközi sajtóban is Orbán az uniós alapértékektől való veszélyes eltávolodásáról, az Európai Néppárt (EPP) legfőbb gondja a romániai antidemokratikus tendenciák miatti aggodalom volt. Nem jártak el másképp az EPP-ben legbefolyásosabb német CDU/CSU legfőbb vezetői sem, Orbán korrupt, illiberális rendszerének fenntartását pedig az uniós források szakadatlan beáramlásával máig változatlanul finanszírozzák.

A populista illiberális erők most Trump kapcsán afelett örömködnek, hogy a többszörös milliárdos – aki adminisztrációja tagjainak vele hasonszőrű milliárdosokat, tábornokokat jelölt –„elitcserét” hajt végre, miként ezt a Fidesz is tette 2010-es (vagy 2014-es?) választási győzelme után. Egyébként is jól érezhető az izzadtságszagú erőlködés a magyar kormány megmondóemberei részéről, hogy az amerikai hatalomváltást és a magyarországi helyzetet valamifajta átfogó nemzetközi fordulat részeként lássák. Vajon így van-e?

Azt mindenesetre leszögezhetjük, hogy az egyes európai országokban jelentkező illiberális tendenciának vannak egymásra hajazó elemei. Így Putyin, Erdogan és Orbán rendszerének egyaránt jellemzője az autokrata kormányzás, az ideológiai alapon való ellenségkeresés, és különösen a közpénzek átcsatornázása magánvagyonná. Ez utóbbihoz kiváló feltételeket teremt a kormányzás átláthatatlansága, illetve az intézmények patyomkinizálása. (Lengyelország – egyelőre? – kilóg ebből a sorból, ott a korrupció még nem vált a rendszer működésének legfontosabb jellemzőjévé.)

Orbán rendszere azonban abban eltér Putyinétól és Erdoganétól, hogy először vele bukkant fel a kendőzetlen illiberalizmus az EU egy tagországában. Ezen kívül az is csak rá jellemző, hogy Orbán az egész illiberális rendszert a közpénzek magánvagyonná alakítására optimalizálta. Az autoriter módszerek alkalmazásának is éppen ez a célja: semmilyen állami intézmény nem működhet Orbán és klikkjének érdekei és akarata ellenére.

Ez a bizonyíték viszont arra, hogy a Brexit nem tekinthető az illiberális fordulat részeként. Nagy Britanniában a jogállami intézmények rendeltetésszerűen működnek, kiüresítésük fel sem merülhet. Hogy ez mennyire így van, mutatja Boris Johnson 2016. december 2-i beszéde a Chatham House-ban, amelyben a brit külpolitika egyik fő céljának a jogállamon alapuló liberális rend (!) megőrzését és terjesztését tekinti. (Ezt különösen Szíjjártó Péter figyelmébe ajánlom, aki a lehető leglelkesültebben fogadta Johnson külügyminiszteri kinevezését…)

A brit esettel szemben azonban az Egyesült Államokban komoly aggodalmak vannak az illiberalizmus esetleges ottani térnyerése kapcsán. Kérdéses, hogy egy csaknem kétszázötven éves, jól bejáratott intézményekkel rendelkező demokrácia hogyan kezeli majd ezt a fejleményt, például a Trump megválasztásával ott is felvetődő kérdést, az állami és magánpénzügyek összekeveredésének („conflict of interest”) veszélyét.  

2017 valóban kulcsévnek ígérkezik. Európa ma már nem csak az értékekről szól, amivel az átlagpolgár amúgy is keveset tud kezdeni, hanem az alapvetően azokon alapuló életformáról, a „the European way of life”-ról. Aki ezt, a jogállamot, az egyéni szabadságjogokat támadja meg, az egy az európaitól idegen életformát akar ránk kényszeríteni – az önkénynek alávetettséget, az ideológiai indoktrinációt (mit „kell” gondolni a nemzetről, kultúráról, a szomszéd népekről stb.), a bezárkózást a nemzeti határok mögé.

A múlt század harmincas évei óta a Nyugaton belül először állt elő ilyen helyzet. Az európai politikai kultúra örökségének, a francia forradalom vívmányainak a megvédése a tét. Ezek évtizedek óta nem látott mértékben állnak támadások alatt olyan autokraták, korrupt despoták részéről, mint Putyin, Erdogan és Orbán. Egyelőre pusztán remélhetjük, hogy az amerikai intézmények elég ellenállónak mutatkoznak majd.

A civilizációk összecsapása Európában csak most kezdődik: a liberális, 1789-es civilizáció és az azt lerombolni kívánó ellenforradalom között.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hajdunora.blog.hu/api/trackback/id/tr2812132705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Willkommenskultur 2017.01.19. 03:30:09

én nem aggódom az együtt felkészületlensége miatt

haha

hehe

FikkFakk 2017.01.19. 03:56:28

Jaaaj

Nem az imadott hileri nyert, mert... mindegy miert, nem o nyert szerencsere.

Ugy fog jarni ez a trump is, mint viktor: annyit kopkodtek feleslegesen, hogy a kopkodest mar alig - alig veszik komolyan...

2017.01.19. 06:30:00

Az a vicc, hogy pont Hussein Obama csinálta meg azt, hogy korlátlanná tette a titkos drónháborút, precedenst teremtett arra, hogy az amerikai kormány mindenféle bírósági eljárás nélkül meggyilkoltathasson amerikai polgárokat is külföldön, korlátlanná tette a megfigyelést, az amerikai legfőbb ügyészt kézivezérelték a Clinton e-mailek ügyében, mindenféle no fly list-ekre fektehetik az embereket mindenféle bírósági eljárás nélkül, aztán olyan joghatásokat fűznének a no fly list-hez, hogy az azon szereplőknek minden alkotmányos jogát felfüggeszthetnék. Ez a durva, hogy a ballibek kedvence, a kávébarna, vicceskedő, bohóckodó Hussein Obamát körbe tapsikolták, amikor ilyen brutálisan átlépett minden alkotmányos gátat, az alkotmánykiegészítésekkel a felséges ülepét törölte. De mivel ő egy ballib-illiberális "diktátor" volt, ezért mindenki legyintett. Aztán amikor ezeknek az illiberális diktátori jogköröknek az a sorsa, hogy a következő elnök is élhet majd velük, akkor persze megy a szájhabzás. Mert a következő elnök nem szimpatikus a ballibáknak.

Fel kellene fogni már, hogy Obama brutális antidemokratikus intézkedései miatt féltek ti Trumptól. Mert mi lesz, ha Trump él majd azokkal a jogkörökkel, amiket Hussein Obama 8 szégyenletes év alatt összeharácsolt magának, mint elnöknek? Ja, ettől fossák most össze magukat a "demokraták".

2017.01.19. 06:50:24

"Az európai politikai kultúra örökségének, a francia forradalom vívmányainak a megvédése a tét. Ezek évtizedek óta nem látott mértékben állnak támadások alatt olyan autokraták, korrupt despoták részéről, mint Putyin, Erdogan és Orbán. Egyelőre pusztán remélhetjük, hogy az amerikai intézmények elég ellenállónak mutatkoznak majd."

Pont Obama tett meg mindent azért, hogy a felvilágosodás szellemében született legjobb alkotmányt kiüresítse. Most meg lehet kamillázni, hogy ugyanezeket a diktátori jogköröket, amiket Obama magának vindikált, majd, esetleg Trump is alkalmazni fogja.

Törökországban miért lennének veszélyben a felvilágosodás során kivívott értéket? Törökországban sose volt felvilágosodás. Az Ottomán birodalmat egy katonai puccs és diktatúra váltotta, népirtások, lakosságcserék, majd viszonylagos stabilitás, de valódi demokrácia sose volt. A hadsereg mindig is vezető politikai erő volt, őket meg nem tartalmazza a felvilágosult hatalommegosztás elve sehol se, nem választott poszt, hanem a fegyverek erejére támaszkodva verte oda néha, érdekes módon pont a szélsőségesek, klerikálisok ellen, a világi állam védelmében, de sose demokratikusan.

Oroszország dettó. Ott se volt igazán felvilágosodás, cárságból kommunista diktatúrába fordultak át. Nincs elveszett felvilágosodáskori politikai hagyományuk, mert ilyen ott sose létezett.

"az Egyesült Államokban komoly aggodalmak vannak az illiberalizmus esetleges ottani térnyerése kapcsán. Kérdéses, hogy egy csaknem kétszázötven éves, jól bejáratott intézményekkel rendelkező demokrácia hogyan kezeli majd ezt a fejleményt, például a Trump megválasztásával ott is felvetődő kérdést, az állami és magánpénzügyek összekeveredésének („conflict of interest”) veszélyét."

A military-industrial complex-nek becézett szörnyszülött meg a lobbizás már rég összekeverte a közpénzeket és magánvagyonokat ott. Clintonék se voltak restek ellopni mindent, a bűnös pénzszivattyú alapítványukat most próbálják eltüntetni.
Trumpnak van saját vagyona, nem a szélsőségesen liberalizmus ellenes szaúdi és katari sejkek tolták össze neki a kampánypénzeit, mint Clintonnak. Érdekes, utóbbi miatt nem aggódnak ballibék.
A 250 éves demokrácia, alkotmányosság legveszélyesebb ellensége pont az egykor alkotmányjogot oktató Barack Hussein Obama lett. Fentebb leírtam már kommentben, hogy miért. Ő nyitott kaput olyan folyamatoknak, amik miatt most szájhabzanak a demokraták, hogy jaaaaj, csak nehogy Trump is folytassa azokat, mert az katasztrófa lenne... korlátlan drónháborúk, külföldi terrorszervezetek finanszírozása, felfegyverzése, amerikaiak kivégzése bírói ítéletek nélkül, második alkotmánykiegészítés elleni támadások stb.

Nem kell aggódni, a harmadik világháború most elmarad, hisz nem a vérszomjas Clintonné lett az elnök.

midnight coder 2017.01.19. 07:22:57

A liberósok ott tévednek, hogy a BRExit, Trump, Orbán, Putyin, stb. nem az ok. Ők, illetve ez csak a következmény. 70 év civilizációs önfeladásának, a nyugati társadalmak tudatos szellemi és gazdasági leépítésének a következménye, ami bizony a "progresszív" balliberós oldalnak köszönhető.

Amire mára már sem a baloldaliság, sem a liberalizmus rég nem jellemző. A demokratikus játékszabályok elfogadása pedig végképp nem - gondoljunk csak a liberósok lejárató kampányára a BRExit kapcsán, ahol gyakorlatilag Európa egyik vezető országának lakosságának a többségét hülyézték le a balliberós sajtóban, vagy épp a Trump ellen folytatott folyamatos lejáratókampányra. Miközben a másik oldalon azt az Obamát, aki alsó hangon is legalább két országot borított lángba a regnálása alatt (Szíria és Ukrajna) a mennyibe emelik még itt az indexen is.

rnz 2017.01.19. 08:12:15

1789-es liberális civilizáció? :D :D :D
Ezen visítva felröhögtem.
süti beállítások módosítása