Orbán Viktor, az időutazó

2016. február 19. 08:24 - hajdunorablogja

Az Orbán-Putyin találkozó után

Tanulság kell legyen az uniót folyamatosan ekéző, mostanra már egyre nyilvánvalóbban az unió külső köre felé törekvő magyar miniszterelnök és Fidesz-kórus számára: az unió nélkül Magyarország nem tényező. Orbán moszkvai látogatása után Magyarország nem erősebb, hanem gyengébb lett. Egy olyan súlyos válságokkal terhelt nemzetközi környezetben, ahol a legfontosabb érték a szövetségesek egymás iránti bizalma.

A magyar miniszterelnök bizonyos szempontból valóban különleges képességű politikus. Most lezajlott oroszországi látogatása során ugyanis az időutazásra való képességéről tett tanúbizonyságot. Idősebbek legalábbis így érezhették magukat, hallgatva Orbán és Putyin nyilatkozatait, amint méltatják a két ország kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatait, a múlt század hatvanas (!) éveiig visszatekintő nukleáris együttműködést, a Magyarországra érkező kétszáz szovjet (ja, bocs orosz) ösztöndíjast (ebből tudtam, hogy Szijjártó is tagja volt a delegációnak: az ő tárgyalásairól kiadott közleményeknek ez állandó panelje). Kicsit hiányoltam a két nép megbonthatatlan örök barátságáról szóló panelt, de a magyar miniszterelnök tartalmilag ezt is elmondta.

Komolyra fordítva: a tárgyalások a mai, feszültségekkel, válságokkal terhelt nemzetközi légkörben, az elhangzott nyilatkozatok alapján, tényleg abszurd jellegűek lehettek. Rögzítsük: a résztvevők egyfelől az EU és a NATO egy tagországának miniszterelnöke, másfelől egy nagyhatalmi státusza visszaszerzése érdekében a Magyarországot övező térségben agresszív külpolitikát – fegyveres erő alkalmazásával is – folytató, viszont súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő autoriter ország vezetője voltak.

Miért abszurd? Putyin szíriai bombázásai például jelentősen fokozzák a menekültválságot, amely Orbán számára állítólag jelenleg a legnagyobb fejfájást okozza. Az orosz bombázásokra Orbánnak annyi jutott az eszébe, hogy Magyarország nagyra értékeli azokat az erőfeszítéseket, amelyek a válságtérségek helyzetének rendezésére irányulnak, hogy a migránsok millióinak kibocsátása megszűnjön. Orbán bejelentése szerint viszont Magyarország Szíriában kórházat épít – feltehetően az orosz bombázások sebesültjeinek ellátására is. Mondom, abszurd.

(Kis színes: szíriai beavatkozása nyomán Oroszország súlyos konfliktusban van Törökországgal, amelynek elnöke Putyin mellett Orbán másik nagy példaképe, Erdogan. Jaj.)

Aztán: mi a helyzet a Magyarországgal határos ukrajnai válsággal? Hogyan védte Orbán a tárgyalások során a kárpátaljai magyarok érdekeit, akik például orosz eredetű fegyverektől esnek el az ukrán hadseregben? Ez azért is fontos lett volna, mert a V4-ek hétfői tanácskozásán felvetődött egy – mások által eddig nem említett – ukrajnai menekültválság esélye. A V4-ekkel szembeni szolidaritás súlyos hiányát jelezné, ha Orbán Putyinnál ezt a témát nem vetette volna fel. Na persze tudjuk, hogy a szolidaritás a magyar miniszterelnöknek soha nem volt erős oldala.

Aztán: a kétoldalú kapcsolatok. Miközben Orbán azzal road show-zza végig a világnak azt a részét, amely még hajlandó őt fogadni, hogy Magyarország Európa legstabilabb gazdasága, Moszkvában kijelenti, hogy a magyar gazdaság gyakorlatilag életképtelen lenne az Oroszországból érkező energia nélkül. Abból az Oroszországból, amely a Magyarországot is magában foglaló szövetségi rendszer egyre agresszívebb geostratégiai riválisa. Amely Oroszország Paks2 kapcsán még akkor is benn akarja tartani a lábát az uniós energiapiac ajtórésében, amikor már rendkívül súlyos finanszírozási gondjai vannak. Ez magyar szempontból aligha nevezhető az évszázad üzletének.

Ha valóban a magyar külpolitikai stratégia szempontjából akarjuk megvonni a látogatás mérlegét, az lesújtó. Orbán számára világossá kellett váljon, hogy ő Putyin számára csak addig érdekes, amíg az unióban képes az oroszok érdekében fellépni. Ez jó tanulság kell legyen az uniót folyamatosan ekéző, mostanra már egyre nyilvánvalóbban az unió külső köre felé törekvő magyar miniszterelnök és Fidesz-kórus számára: az unió nélkül Magyarország nem tényező. Súlyunk csak addig van, ameddig ott ülünk az asztalnál és ott is csak addig, amíg tartjuk magunkat a közös magatartási szabályokhoz

A mérleg további elemei: most már a miniszterelnök is kimondta, hogy Magyarország gazdasági biztonsága még inkább Oroszországtól függ. Hogy Orbán ajánlkozása valamifajta közvetítésre az unió (helyesen: az unió tagországai) és Oroszország között, minden alapot nélkülöz. Minden alapfokú diplomáciai szeminárium egyik első tétele ugyanis: közvetíteni az tud, aki az érintett felek mindegyikének bizalmát élvezi. A magyar miniszterelnök viszont Moszkvában tovább gyengítette saját szövetségeseinek vele szemben már amúgy is súlyosan meggyengült bizalmát.

Orbán moszkvai látogatása után Magyarország nem erősebb, hanem gyengébb lett. Egy olyan súlyos válságokkal terhelt nemzetközi környezetben, ahol a legfontosabb érték a szövetségesek egymás iránti bizalma.

Ja, igen: mindezekért cserébe Orbánt a központilag vezérelt orosz kormánysajtó az MTI jelentése szerint elvbarátnak minősítette.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hajdunora.blog.hu/api/trackback/id/tr808402852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

degeco 2016.02.19. 15:10:03

Putyin tudja, hol tartják az orbán aktákat és vlahova csak menekülnie kell az orbánc igánynak a következő választások után.

fércnél maradandóbb 2016.02.19. 15:27:27

Nagyjából a legalja a politizálásnak, amikor már azt kérik számon a politikuson, hogy szóba áll valakivel. Nagyjából a Való világ színvonala, vagy tévés szappanoperában a háremek fülledt belső világát idézi

Oroszország fontos gazdasági partne, sok olyan magyar áru van amit csak náluk lehet eladni, függünk tőle energiában miegyéb. A legnagyobb ostobaság volna hátat fordítani - miért is kéne? Mert nem Hodorkovszkij az elnök és Soros a főguru arrafelé?

Vannak akiknak semmi nem drága amikor külföldi érdekekről van szó, minden jöttment iszlamistát beengednének, de Putyin az már fúj

Alick 2016.02.19. 15:44:00

@fércnél maradandóbb: "minden jöttment iszlamistát beengednének, de Putyin az már fúj"

Ezt nevezik kettős mércének... :)

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.02.19. 15:46:56

Tényleg időutazó. A baj csak az, hogy min. elnökként nem csak magát, de az egész országot utaztatja vissza az időben egyre régebbi korokba. Ma már a kádári-és horthy-időkön is túlmenve a feudalizmusnál tartunk. Vannak az földesurak, a birtokos arisztokrácia és az emberi erőforrásnak tekintett alattvaló jobbágyság.

nemecsekerno_007 2016.02.19. 15:48:04

Szaud-Arábia meg a liberális demokrácia mintaországa :) Muhahaha.

Addig számítanak a fennkölt elvek, amíg nem ütköznek gazdasági v. geopolitika érdekekkel. (Sajnos) Nem úgy működik a világ mint egy csoportterápai. Ne bánts és én se bántalak.

Egyébént meg mi is élvezzük azon civilizációs előnyöket - víz, villany, áram, internet, olaj etc... - amiért a háborúk folynak világszerte. A gazdag nyugat fegyvereket ad el a Közel-Keletre, amivel egymást, meg a polgári lakosságot írtják. És így kap vissza némi pénzt abból amit az olajért adott.

Így működnek a dolgok. A többi My Little Pony szintű ábrándozás. Sajnos.

nemecsekerno_007 2016.02.19. 15:50:22

@fidesz jobbik maszop dk együtt pm lmp egykutya: Jaja. 2018-ban Orbánt a Duna jegén fogják megkoronázni. :)

Afrika steht an der Elbe 2016.02.19. 15:59:58

Merkelt előbb fogják felkötni mint Putyint.

Tomiko 2016.02.19. 16:32:28

@Alick: Putyin is migráns nálad?
Ő fegyverrel jön, ha jön. Figyelj már miket írsz.

$pi$ 2016.02.19. 17:22:29

A szerzőnek fogalma sincs a diplomáciáról, azt hiszi, hogy az ugyanúgy megy, mikor leülnek a szomszéddal megbeszélni a világ dolgait pár fröccs mellett. No persze ez nem akadályozza meg, hogy tanácsokat adjon, bíráljon, ossza az észt.

Alick 2016.02.19. 17:42:39

@Tomiko: ha Putyin ide fegyverrel jön, akkor már mindegy... hogy a radioaktív bombatölcsér melyik oldalából kanalaznak össze minket. Szerencsére annyira azért nem viszi túlzásba a kardcsörtetést...

Viszont a migránsnak álcázott terrorista kiszámíthatatlan.

fércnél maradandóbb 2016.02.19. 20:38:03

" Hogyan védte Orbán a tárgyalások során a kárpátaljai magyarok érdekeit, akik például orosz eredetű fegyverektől esnek el az ukrán hadseregben? "

Ezt viszonylag könnyen meg lehet oldani. Sorost kell a lövészárokba kiküldeni a kárpátaljai katonák helyett, rögtön elmenne a kedve a háborútól. Netán még valami béketerv is összeállna gyorsan a fejében, a teli gatya nagy ihletet ad ilyesmire
süti beállítások módosítása