Populizmus ante portas

2015. december 15. 07:28 - hajdunorablogja2016

Minden elkötelezett európainak, jobb- és baloldalon egyaránt fel kell vennie a kesztyűt a populistákkal szemben. Ha nem tesszük, Magyarország a senkiföldjén találhatja magát, egy mind több fenyegetéssel és bizonytalansággal teli világban. És a populista szélsőjobb nem fogja tudni megvédeni az országunkat és a gyerekeinket. 

Sokan sóhajtottak fel megkönnyebbülten a francia helyhatósági választás második fordulóját követően, hiszen az első fordulóban még a tizenháromból hat régióban vezető szélsőjobboldali Nemzeti Front végül egyetlen régiót sem hódított el. Marine Le Pen pártja végül nem lett befutó azért sem, mert a francia baloldal visszaléptette jelöltjeit, hogy elkerüljék a radikális populisták győzelmét.

economist_ci_mlap.jpg

Szerintem azonban nekünk, demokratáknak, nincs sok okunk az örömre. A franciaországi Nemzeti Front jó szereplése illeszkedik ugyanis egy egyre látványosabb és aggasztóbb európai trendbe, a populisták előretörésébe. Ezt láthattuk az osztrák tartományi választáson, ez történt a lengyel parlamenti választásokon, ez figyelhető meg Svédországban és ez a helyzet – immár hosszabb ideje – Magyarországon is.

A populizmus, a szélsőjobboldal megerősödése önmagában is aggasztó jelenségévé vált Európának, de ha hozzávesszük, hogy mindehhez egy következetes unióellenesség, az európai együttműködés, az uniós intézmények szétverésének szándéka társul, akkor láthatjuk csak igazán mennyire komoly a helyzet. A populisták ugyanis nemcsak megvalósíthatatlan programot ígérnek a választóknak, hanem egy széteső, darabjaira hulló Európai Uniót is.

Ebben a helyzetben válik a populisták zászlóvivőjévé a magyar miniszterelnök. Szavait hallgatva szinte már nem egy európai kormányfőt, az Európai Tanács, az unió legfontosabb döntéshozó fórumának teljes jogú tagját halljuk, hanem egy radikális párt megmondóemberét. A hétvégi Fidesz kongresszuson pedig a maga pőreségében vált láthatóvá, hogy – belpolitikai ellenfelek hiányában – a Fidesz és a miniszterelnök elsőszámú ellenségévé immár az Európai Unió, az európai gondolat vált. Nem a gyermekéhezés megszüntetésére, az oktatási esélyegyenlőtlenség csökkentésére, vagy éppen a szociális különbségek megfékezésére szólított fel a miniszterelnök, hanem a liberális demokráciák elleni küzdelemre. Nem az uniót kívánja újrateremteni, az együttműködést szorosabbra fűzni az európai államok vezetőivel, hanem szétverni mindazt, ami összetartja ezt a közösséget.

A dolgok mai állása szerint láthatunk egy komolyan veendő európai populista előretörést, egy a saját házifeladatával küzdő progressziót és egy önmagával számos kérdésben meghasonlott konzervatív oldalt. Az Európai Néppártnak is szembe kellene végre néznie azzal, hogy a populizmust nem tűrhetik meg saját soraikban, véget kell vetni az egyrészt–másrészt politizálásnak. Ha hosszú ideig halogatják a kemény döntések meghozatalát, könnyen válhatnak a populisták foglyaivá, ha nem azok már ma is. Ez pedig csak azt jelentheti: a Fidesznek és más populistáknak nem lehet helye az Európai Néppárt asztalánál. Nem lehet, hiszen amit a magyar kormánypárt sok éve tesz és mond, meghazudtolja nemcsak az oly sokat emlegetett közös európai értékeket, de az Európai Néppárt legfontosabb politikai céljaival is szembemegy.

Minden elkötelezett európainak, jobb- és baloldalon egyaránt fel kell vennie a kesztyűt a populistákkal szemben. Ha nem tesszük, Magyarország könnyen a senkiföldjén találhatja magát, egy mind több fenyegetéssel és bizonytalansággal teli világban. A populista szélsőjobb – köztük a magyar miniszterelnök – sem fogja tudni megvédeni akkor adott esetben az országunkat, a gyerekeinket.

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hajdunora.blog.hu/api/trackback/id/tr288173482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

E.Katolnai 2015.12.15. 14:10:47

Bolondokat beszélsz Nóra húgom, a magyar otthon van a Kárpát-medencében, nem a senki földjén, hanem a sajátján, és ez igy is marad mindaddig, mig képesek leszünk megvédeni magunkat az idegen szellemiségü, kultúrájú arab-mohamedán tömegekkel szemben. Egyenlően fontos a nemzeti önvédelem számára megvédeni magunkat az ún. "demokrata-liberális-jogvédő" nemzetárulókkal szemben: szükséges tehát a védés, óvás, mert ha ti győztök akkor nem a senki földjén, hanem idegen sakálok és gyűlölködő hiénák földjén találhatja magát a magyar.

storker (törölt) 2015.12.15. 14:12:00

Kedves Nóra!

Mit kell tudnunk erről az írásról, már azon kívül, hogy kb. egy 1995-ből vett MSZP sajtónyilatkozatra hasonlító közhelygyűjtemény?

hun.execute 2015.12.15. 14:15:07

Majd pot az iszlám terror fellegvára (Brüsszel) fogja megmondani, mi eurpai és mi nem.

Jolka40 2015.12.15. 15:00:36

@E.Katolnai: Hát erről beszélt a poszt írója. Erről a hozzáállásról. Hamarosan nagyot fogtok koppanni.

DFK 2015.12.15. 15:03:55

@Jolka40: Miért? Mohamedán seregek élén térnek vissza a ballibek?

DFK 2015.12.15. 15:04:52

Szép is, amikor a libsik akarják megmondani, kinek van helye az Európai Néppártban.

alfacharlybravo 2015.12.15. 15:18:53

A libsik mindent jobban tudnak, ők a megmondó emberek.

n3spr3ss0 2015.12.15. 15:25:40

Libsizők,akkor is ekkora pofátok lesz,mikor megvonják az uniós pénzeket,oszt éhen fogtok dögleni?Felfoghatnátok hogy 2004 óta az ország erejéből itt semmi sem történt,mindenhez a nyugat adta a pénzt. Az 1294 be nem fogadott menekültnek még nagy ára lehet.

Május 40. 2015.12.15. 15:41:19

"Mi, demokraták..."

Hehe, értjük. Mivel ti kineveztétek magatokat demokratáknak, ezért az összes többi formáció automatikusan antidemokrata, hiszen ha demokrata lenne, akkor közöttetek lenne. A bolsevikok is így csinálták. Kinevezték magukat a többségnek (bolsevik=többség), tehát mindenki más, aki nem ők, a többség ellen dolgozik, ergo bármilyen eszközzel kiiktatható. Ja, és a széljobb is hozzátok hasonlóan gondolkodik. Csak ők éppen a magyarságot sajátították ki maguknak, így aki nincs velük, az nyilván magyarellenes.

alfacharlybravo 2015.12.15. 15:53:21

@n3spr3ss0: Ha az élősködő parazita uzsorás libsik is besegítenek akkor biztosan éhen halunk, de mindig felmerül a kérdés a libsik ha már tönkre tettek mindent ők hova fognak menni ők nem gondolnak rá, hogy miből fognak élni?

aleb19 2015.12.15. 15:53:50

CEU osztondijra hajt a cica
csinalj inkabb egy szendvicst

alfacharlybravo 2015.12.15. 16:25:43

@n3spr3ss0: Nem kell lenézni a buta gojokat.

szdan 2015.12.15. 17:01:01

Nos, az tisztan latszik hogy a blogiro totalis kepzavarban van afelol hogy mit jelent a "populista" kifejezes, es foleg hogy kire illike ez igazan a mai politikai kornyezetben.
Mar reg nem az un. "szelsojobb" az igazi ellenseg ma Europaban. Hanem a totalisan hamis illuziot kelto, mondjuk ki egyenesen hazug globalista, liberalista, multikulti csurhe akik abbol elnek hogy kovetkezetesen tagadjak a valosagot!

savanyujóska 2015.12.15. 17:09:24

@E.Katolnai: " idegen sakálok és gyűlölködő hiénák földjén találhatja magát a magyar."
Hála példaképeidnek, már most is ott van.

torró 2015.12.15. 17:37:43

Európa sötét jövője. Svédország a társadalmi összeomlás szélén! Ezt érdemes elolvasni!
hirvilag.co/europa-sotet-jovoje-svedorszag-a-tarsadalmi-osszeomlas-szelen-ezt-erdemes-elolvasni/
Hát erre varrjon gombot kedves Nóra! Kíváncsi lennék mit tenne ha nálunk is ez történne!

torró 2015.12.15. 18:06:50

@torró:
Az utólsó linket törölték. Megpróbálom máshol.

Ad Dio 2015.12.15. 18:50:40

Egy demokráciában a politikus dolga az, hogy "populista" legyen :-). Vagyis, hogy a "populus" (nép)indíttatásaira reagáljon. A politikusnak NEM az a feladata, hogy a népet "megnevelje" "megtanítsa" vagy épp "kioktassa" arról hogy mi a helyes (szerinte). Én legalábbis nem erre adom a voksomat. Engem képviseljen a politikus, ne neveljen.

Persze az sem feladata a politkusnak, hogy szavazógép módjára végrehajtsa a választók minden hülyeségét.

A politikusnak van bizonyos mozgástere. A jó politikus felismeri azt és a maga elvei szerint alakítja a dolgokat. A mozgásterét az adja, hogy a zembereknek inkább érzelmeik vannak, mint reflektált gondolatai. Ezeket az érzelmeket képzi le a politikus a maga irányultsága szerint.

Így az ilyen kirohanásoknak mint amit kedves Nóra tett, az ég világon semmi értelme nincs.

Kampfer 2015.12.15. 19:33:29

Mintha csak a V. Naszályi, a Petrovai és ennek a szerencsétlen Berkeczb. ostobaságait olvasnánk!

"Minden elkötelezett európainak, jobb- és baloldalon egyaránt fel kell vennie a kesztyűt a populistákkal szemben..."

Minden elkötelezett nemzetinek jobb- és baloldalon egyaránt (jah, bocs, balosok közt ilyen nem létezhet) fel kell vennie a kesztyűt az ostoba libbantakkal szemben...! No, ez nagyjából így helyes, kedves Nóra!

"Szerintem azonban nekünk, demokratáknak, nincs sok okunk az örömre."
És ez nagyon jól is van így! Aggódjatok és tekintsetek csak előre! Örömre azoknak van igazán oka, akik ennek az ostoba libbant fertőnek a pusztulását várják! Apropó: hogy van a gordonka? Vajon hová tűnhetett az a nagyon tehetséges kis bölcs 'hazafi'???

" A populisták ugyanis nemcsak megvalósíthatatlan programot ígérnek a választóknak, hanem egy széteső, darabjaira hulló Európai Uniót is."

Hiszen a most futó programok milyen f*szán megvalósultak, igaz? Hiszen ez az 'együtt' (külön) kis csapatocska egy valóban komoly programot tud felmutatni, igaz? Hiszen most is ezek a gaz náci erők vezetik az európai politikát, igaz? Hiszen nem a jelenleg regnáló politikai erők ostobasága bomlasztja ezt az egyébként is egy életképtelen és ezerfelé húzó 'közösséget', igaz?

Ezért van nagyon jó helyen ez a szerencsétlen társulat ott, az 1% körül, ahol van! Maradjatok is ott örökre! Addig jó, amíg csak ennyit fogtok föl a valóságból!

@Jolka40: Hát persze...! Álmodj tovább, szerencsétlen! A ti koppanásotok hallatszik és visszhangzik már hónapok óta! De ha akarod, szívesen segíthetünk még néhány 'koppanásban', csak hogy szokd a tutit! Pfff... Omg!
Kamp.

Kampfer 2015.12.15. 19:36:49

@Ad Dio: Üdv! Nos, Nórácska kirohanásának épp annyi értelme van, mint a sz*váriviktor, a petrovai, a naszályi és akár a többi hasonlóan nagyformátumú 'politikus' megnyilvánulásainak! Biztosítják a jelenleg is birtokolt 'támogatottságuk' tartós stagnálását, esetleg a további erodálását. Azt gondolom, hogy ez egy becsülendő hazafias tett! Szerintem kevés ennél hasznosabb, az ország érdekében végzett tevékenységet tudnának találni!
Kamp.

midnight coder 2015.12.15. 20:10:42

A ballibák most a baráti szovjet hadsereg helyett ai iszlám államot szeretnék behívni. Nekik mindegy, csak hatalmon legyenek végre.

1szakerto 2016.01.15. 18:46:01

Akkor ajánlom szíves figyelmedbe ezt a két populista blogot kérlek olvasd végig a hozzászólásokkal Együtt (:)),amely a filozófiá(nk)átok megcsúfolása (egyszerűen ez a fideszülbeszéd taszító):

berkeczbalazs.blog.hu/2016/01/14/mar_a_mernoki_kamara_is_kiborult_lazarek_csunyan_elszabtak

berkeczbalazs.blog.hu/2016/01/09/lazar_szetverte_az_epitesugyet_meg_az_epitesz_kamara_szerint_is

Egy önmagát liberálisnak nevező politikustársadnak (BB) ezzel az az elvvel van gondja:
"A Magyar Mérnöki Kamara támogatja egy olyan építési kultúra kialakítását, amely a hatósági bürokráciát csökkenti oly módon, hogy a felelősséget első körben a hatóság helyett az építtetőre, a tervezőre és a kivitelezőre helyezi." (tehát az állam háttérbe szorul az önrendelkezéssel szemben)
....ez a kiemelés tőlem a hozzá hasonló demagógiával, populista megközelítéssel manipulál ,vagy inkább rámutat arra, hogy milyen a nem elvi alapokon nyugvó politizálás
süti beállítások módosítása