Orbán és Trump

2016. október 20. 07:06 - hajdunorablogja

 

Nyakunkon a november 8-a, az amerikai elnökválasztás napja és Orbán Viktor még mindig nem határolódott el Donald Trumptól. Hiszen emlékezzünk csak, mit mondott júliusi tusványosi beszédében („hogy a kinyílt lehetőségek közül mégiscsak ő volna a jobb Európa és Magyarország számára”), mit erősített meg augusztus végén egy brazil lapnak adott interjújában, majd újólag szóvivőjén, Kovács Zoltánon keresztül néhány napja egy Trumpot támogató szélsőjobbos amerikai újságban megjelent interjúban. Azt, hogy támogatja Trump „külpolitikai elképzeléseit”.

orban_trump.jpg

A július óta eltelt időben Trump esélyei, mondjuk így, már nem látszanak olyan átütőnek. Talán ezért tett most egy gyenge kísérletet Orbán, a szóvivője útján, miszerint  „a miniszterelnök azt elemezte több megszólalásában, hogy melyik jelölt külpolitikája lenne jobb Európa és Magyarország számára.” Ez tényleg gyenge: ahogy korábban, nagy nemzetközi visszhangot keltve Orbán saját szavaival állt ki Trump mellett (és ezt egyedül ő tette az  unió tagállamainak vezetői közül!) most saját szavaival kell elhatárolódnia. Nincs kibúvó.

trump.jpg

Persze hivatkozhatunk a szokásos „fekete macska” effektusra (a magyar közbeszéd állandó toposza, hogy az a külföldi vezető, aki mellé Orbán odaáll, az biztosan elveszti a választásokat). Inkább azt érdemes azonban megnézni, hogy miért tartotta szükségesnek egyáltalán a Trump mellett való kiállást?

Trump kampányán több mint egy éve vörös vonalként húzódik végig, hogy a nemzetközi kapcsolatok alapelemeinek újrarendezését szeretné elérni. Megegyezés az oroszokkal – személyesen Putyinnal –, a NATO európai szerepének felülvizsgálata, protekcionista gazdaságpolitika, szembemenés a globalizációval. Ne szépítsük: ez a ma ismert világpolitikai erőviszonyok felborogatását jelentené. Nagyon is Orbán kedvére való program.

Trump maga lényegében a nyugati értékrend megszemélyesített tagadása, elég meglepő módon éppen a nyugati közösség kulcsországában. Többek között ez az oka annak, hogy az amerikai republikánusok legtekintélyesebb politikusai nem hajlandók őt támogatni. Orbán joggal számíthat arra, hogy Trump elnökként soha nem lenne abban a helyzetben, hogy számonkérje rajta a nyugati közösség alapvető értékeinek tiszteletét.

Trump programjának megvalósulására szinte nulla az esély, és nemcsak a republikánus jelölt ma már valószínű veresége miatt. Elég némi realitásérzékkel szemlélni a világpolitikai erőviszonyokat. Ez nem erőssége Orbánnak. Már a tényleges európai erőviszonyok felmérése sem megy neki, amikor azt hiszi például, hogy az egyre gyengébb kohéziójú V4 lesz képes meghatározni az unió alapvető politikáit.

Annak, hogy Orbán Trump, „a derék amerikai elnökjelölt” (copyright Orbán) mellé állt van egy, a világpolitikai tévedés mellett a magyar belpolitikában gyökerező oka is. Ez pedig a Clinton ma valószínűnek látszó győzelmében rejlő fenyegetés Orbán egész politikájára vonatkozóan.

A nyugati szövetségi rendszer – ennek Magyarország még mindig a tagja – jelenleg számos súlyos problémával küzd. Eközben a szövetség legfontosabb tagországai részben belpolitikai problémákkal néznek szembe, részben az esedékes választások miatt nemzetközileg csak korlátozottan cselekvőképesek. Szaporodnak azonban a jelek, hogy a szövetség vezető tagországai ennek az átmeneti szakasznak a lezárultával vissza fogják venni a kezdeményezést a szövetség kohézióját belülről fenyegető erőkkel illetve a kívülről nyomást gyakorló országokkal szemben.

A kezdeményezés visszavételének középpontjában a nyugati értékközösség elveinek megerősítése, nemzetközi cselekvőképességének helyreállítása áll majd. Ez – ugye nem kell mondanunk – elég rossz hír Orbán számára. Egyre világosabban látja ugyanis, hogy ebben a folyamatban már nem fogják az eddigiekhez hasonlóan tétlenül tűrni az általa elkövetett árulást a transzatlanti értékközösség alapvető elveivel és gyakorlatával kapcsolatban. Hiszen valószínűleg éppen ez – az értékközösség helyreállítása, vonzerejének, nemzetközi kisugárzó hatásának megerősítése – képezi majd a 2017-2018-tól kibontakozó politikai folyamatok egyik tartóelemét.

Azt sem lehet kizárni, hogy a közeledő új szakaszban a magyarországi rendszerszintű korrupció a szövetségesek részéről eddig lenyelt gyakorlata sem lesz tovább folytatható. Ha pedig ez így alakul, az már nemcsak a lopott javak megtartásának lehetőségét fenyegeti, de előbb utóbb a lopások jogi következményeinek kérdése is napirendre kerülhet. Clinton alatt akár Orbán kleptokratikus hatalmának titkai is kiderülhetnek. (Mellesleg ez az elvi veszély hozzájárulhatott a magyarországi médiapolitika újabb fordulatának felgyorsításához.)

Most már csak arra kellene Orbánnak válaszolnia, hogy a NATO-t gyengíteni törekvő, Putyinnal kiegyezni akaró Trump mellé állását hogyan magyarázta legszorosabb V4-beli szövetségesének, Jaroslav Kaczynski-nak. Ő ugyanis egész külpolitikáját az oroszellenességre, a lehető legszorosabb amerikai biztonsági garanciákra, amerikai katonák lengyelországi jelenlétére lapozza. A cselekvőképes V4 kohéziójának nagyobb dicsőségére.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hajdunora.blog.hu/api/trackback/id/tr3911823441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.10.20. 08:12:02

Mo. és az egész emberiség számára Trump a kisebbik rossz az amerikai elnökjelöltek közül, ez tény.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.10.21. 09:00:30

@Parajpuding:

Milyen szempontból? Liberális szempontból valóban hülyeséget beszélek, dehát antiliberális vagyok.

$pi$ 2016.10.21. 09:05:01

"Nyakunkon a november 8-a, az amerikai elnökválasztás napja és Orbán Viktor még mindig nem határolódott el Donald Trumptól."

Évtizedek teltek el és Hajdú Nóra még mindig nem határolódott el Ted Bundytól. Sőt, azt sem láttuk, hogy súlyosan aggódott volna a kisgyermekek megcsonkítása miatt. Most már ideje lenne, ha kihátrálna Adolf Hitler mögül!

"ahogy korábban, nagy nemzetközi visszhangot keltve Orbán saját szavaival állt ki Trump mellett"
Nem, nem így van, ez sajnos hazugság. Soha nem "állt ki Trump mellett", egyszerűen csak annyit mondott, hogy Trump bizonyos elképzelései hasznosak lennének európában is. Másnap Orbán politikai ellenfelei elkezdték hagoztatni, hogy Orbán Trumpot támogatja, ami -- vegyük észre -- nagy butaság.

És ha támogatná, akkor az mit jelentene? Azt, hogy a két jelöltből Trump áll közelebb hozzá. Elég gyenge kijelentés, olyan mintha azt mondanánk, hogy xy Sztálint támogatná Maóval szemben. Messze nem jelenti azt, hogy az illető egyetért Sztálinnal.

Alick 2016.10.21. 09:12:41

@$pi$: "mintha azt mondanánk, hogy xy Sztálint támogatná Maóval szemben. Messze nem jelenti azt, hogy az illető egyetért Sztálinnal."

Churchill mondta: 'ha Hitler megtámadja a poklot, szövetséget kötök az ördöggel"'

Virág et. 2016.10.21. 09:13:29

@$pi$: Ez díjnyertes maszatolás volt! :) Szerinted, ha egy kampány hajrájában egy másik ország vezetője a sajtótájékoztató kellős közepén belemondja a mikrofonba, hogy neki X jelölt politikája a szimpatikusabb, az nem kiállás a jelölt mellett. Az csak..izé ... Burma. Mert a kiálláshoz ki kell mondani, hogy "kiállok". Ha ennek valamely szinonimáját használom, akkor az már nem kiállás. Értem.

badog.blogstar.hu/2016/09/18/so-do-it-/30331/

Bár ez sem kiállás, igaz. Meg Bayer közismerten független gondolkodó.

Alick 2016.10.21. 09:48:39

"Trump maga lényegében a nyugati értékrend megszemélyesített tagadása"

Trump a faragatlan self-made-man archetípusa, akinek felbukkanása éppen az american dream, az értékrend válságának, a középosztály lecsúszásának köszönhető. Annak idején Hitler se ufóval érkezett, a korabeli német társadalom válsága, identitás keresése emelte fel.

Alick 2016.10.21. 10:07:32

"Trump maga lényegében a nyugati értékrend megszemélyesített tagadása"

Talán úgy pontosabb, hogy Trump szemben áll az amerikai elitizmussal (ld. szinte már dinasztikus elnöki rendszer, Bush illetve a Clinton család által reprezentálva), a "kisember" feje fölött a korporatív érdekeket szolgáló establishment-tel.

Szalay Miklós 2016.10.21. 11:18:53

Nem lenne túl nagy politikus, ha idejekorán elhatárolódna valakitől, aki a leghatalmasabb ember lehet... Amúgy meg gyertek, és olvassatok okos dolgokat a politikáról itt. (Az érdekek hatalma, ideológiák, baloldal-jobboldal, demokrácia és diktatúra, politikai konfliktusok, stb...):

egyvilag.hu/temak.shtml#politika1

(A felső sorokat nézzétek a kép tetején. Az írások doc és pdf formátumban tölthetők le. Ezek egyébként egy nagyobb mű darabjai, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

$pi$ 2016.10.21. 14:03:46

@Virág et.: "Szerinted, ha egy kampány hajrájában egy másik ország vezetője a sajtótájékoztató kellős közepén belemondja a mikrofonba, hogy neki X jelölt politikája a szimpatikusabb, az nem kiállás a jelölt mellett."

Biztos elkerülte valami a figyelmemet, hol mondott ilyet Orbán? Van erre valami linked?

Ugye nem a júliusi Bálványosi Szabadegyetemen mondott dolgokra célzol? Merthogy az nem a hajrában volt és nem is ezt mondta...

Losonci P 2016.11.09. 18:46:06

Kedves Nóra!

Gratulálok, tényleg ilyen "felkészült" politikusokra van szükségünk. Nagyon mellétrafáltak, kár volt nekimenni egy jövőbeni amerikai elnöknek!!! Csak a vagdalkozás, gondolkodás nélkül megint. Javaslom, hogy mielőtt írna, előtte olvasson is egy kicsit!
süti beállítások módosítása