Weimarizálódó Európa

2016. július 02. 21:25 - hajdunorablogja

Ha valakinek még kétségei lettek volna, az osztrák alkotmánybíróság döntése minden kétséget el kell oszlasson. Európa országai megérkeztek a weimarizálódás korszakába.

orbancameron.jpg

A minden az EU-ból való távozás utáni helyzetre vonatkozó koncepció nélkül, hazugságokkal a Brexitbe vezetett brit szavazók után az osztrák szavazók - a nyugati világban példátlanul megsemmisített elnökválasztási eredménnyel - ősszel újra szavazhatnak, hogy előbb-utóbb ők is ki akarnak-e lépni az EU-ból. Az osztrák populisták ugyanis ezt gondolják, ha egyelőre nem is mondják hangosan.

Egy közismert alkoholista közép-európai elnök hirtelen úgy gondolja, hogy népszavazni kellene országa NATO tagságáról. Előbb a cseh, majd a lengyel külügyminiszter az EU történetének legnagyobb válsága közepette szükségesnek tartja, hogy szervezet egyik legfontosabb intézményének elnökét le kell mondatni. Az amerikai republikánusok valószínű elnökjelöltje viszont a NATO feloszlatását tartja szükségesnek.

Magyar kormánypárti politikusok össze-vissza nyilatkozgatnak, hogy akarják-e Magyarország EU tagságát. Na, és Orbán Viktor a ma már senkit nem érdeklő kvótáról akar EU-ellenes népszavazást.

Pár nap termése. Ezek meg vannak zakkanva.

Világos, hogy Cameront és Orbánt hatalomféltésük vezette a népszavazásba. Eredmény: Cameron elvesztette a hatalmat, országát példátlan belpolitikai és külkapcsolati válságba taszította. Orbán a kontinens-szerte mind nagyobb hullámokat vető Európa-ellenességre kapaszkodva akarta megkezdeni a 2018-as választási kampányának előkészítését. Ő alóla is kicsúszóban van ez az demagóg ötlet: Európa mára sokkal rosszabb állapotba került, mint a kvóta-népszavazás ötletének felmerülésekor volt.

Orbán - ha nem vonul vissza sürgősen (nem szokott) - agyament népszavazási ötletével könnyen az unió sírásóinak listájára kerülhet. Ha nem kapnak észbe, vele együtt az ország választópolgárai is odakerülnek. Ismétlődik a jól ismert történelmi helyzet: újból elrontottunk egy lehetőséget a fejlett európai országokhoz való felzárkózásra.

Ezért a magyar választóknak világos jelzést kell küldeniük Orbánnak és, igen, Európának is: nem vesznek részt a magyar miniszterelnök hatalommegtartási okokból kitalált  pecsenyesütögetésében, az unió további bomlasztásában. Népszavazását érvénytelenné kell tenni. Minél kevesebben mennek el szavazni, annál kevésbé hivatkozhat Orbán a jelenlegi, valóban súlyos európai helyzetben valamifajta álságosan kicsalt Európa-ellenes politikai legitimációra.

Az érvénytelen népszavazás egyúttal azt is üzeni, nem Brüsszelnek, de Orbánnak, hogy elég volt a közpénzek szemérmetlen, naponta nyilvánosságra kerülő lenyúlásából, korrupt és tehetségtelen kormányzásából. És ehhez a választópolgárnak nem kell mást tennie, mint otthon maradni.

Az unió "régi" tagországainak körében (igen, még mindig van ez a megkülönböztetés - csak magunkat okolhatjuk) mára evidenciaként mondják, hogy a keleti bővítés kudarc volt, az unió kohéziója súlyosan meggyengült. A volt keleti tömb országaiban a kontinens nyugati felén érvényes politikai kultúra nem vagy csak csökevényesen létezik.

Orbán népszavazásnak nevezett hatalmi játéka esélyt ad a magyar választóknak arra, hogy bizonyítsák: értik Európa és Magyarország helyzetét és képesek felelősen eljárni. Európának most éppen ilyen felelős polgárokra van nagy szüksége.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hajdunora.blog.hu/api/trackback/id/tr68861382

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hajdu Nóra: Weimarizálódó Európa 2016.07.03. 10:39:01

Orbán, ha nem vonul vissza sürgősen (nem szokott), agyament népszavazási ötletével könnyen az unió sírásóinak listájára kerülhet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.07.03. 08:54:50

Megértelek, Nóra, neked pártpolitikailag mindez valóban katasztrófa. Azaz személyesen megértelek teljesen. Viszont vedd észre, hogy az európai kisember nem valamiféle pillanatnyi elmeháborodottságból szavaz ellenteket, hanem mert felismerte mik a valódi érdekei, s kik azok, akik ezen érdekek ellen tevékenykednek: a liberálisok.

Európa egyszerűen nem kér többet a liberalizmusból, az ateizmusból, az önfeladásból, a multikultiból, a PC-beszédből, s a többi hasonló bugyutaságból.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.07.03. 08:56:15

Orbán népszavazása pedig hatalmas esély a magyar népnek, hogy megmutassa, ő is az antiliberális új hullám egyik oszlopa. Ennyi. Ez a népszavazás igazi tétje: liberalizmus vagy humanizmus.

viragildi 2016.07.03. 16:15:33

Ostobaság, hosszan kifejtve. Egyrészt fel kell fogni, hogy az euroszkeptikusok nem valami ködös, elvi szintű, hanem nagyon is gyakorlatias, és egészen jól látható indokok és okok miatt növekednek szerte Európában. A baloldali mindent túltoló a hozzájuk csatlakozó liberálisok és zöldek még őket is túltoló politikájából van elege az unió szavazóinak. Amit még megspékeltek egy tehetetlen, vállalhatatlan vezetéssel az EP és az EB szintjén. És elég volt a német hegemóniából is. Valamint nagyon rosszul veszi ki magát, ha egy Soros migrációs ügyben meghívott vendég. Ahogy az is, ha a brexit után ismét kiscsoportos találkozók előzik meg az uniós csúcsot a Bundestagban. Na ezt kellene felfogni. Ha hasonlóságot látsz a történelemben, azt valszeg pont ugyanez az elitista, sznob, de főleg a közvéleménytő tökéletesen eltávolodott ostoba politika okozta.

Neo07 2016.07.03. 16:53:34

Kedves blogíró, ne haragudj, de szerintem te vagy megzakkanva.

Mondjuk ki, Ausztriában "kicsit kozmetikázták" a választási eredményeket, hogy a "megfelelő eredmény" jöjjön ki. Kevésbé eufemisztikusan fogalmazva ez bizony szimpla választási csalás... Nahát, a "demokratikus" pártoktól ilyen is kitelik? Nahát, ki gondolta volna... Kellenek oda is nemzetközi megfigyelők.

Az a baj veletek, hogy mindenkire rámondjátok, hogy populista, aki mást mer gondolni, mint amit itt megmondtok.

El kéne gondolkozni: vajon tényleg jól gondolkozunk? Nincs hiba a logikánkban? Mindig kételkedni kell, nemcsak mások, hanem saját ítéletünk helyességében is. Senki nem lehet biztos semmiben, senki nem jósolhatja meg a jövőt, de egy biztos: a dolgok nem alakulnak jól, és nem is látszik, hogy valamikor esetleg pozitívabb irány vehetnének.

Az egyik az, hogy lemaradásunk az EU-csatlakozás óta csak konzerválódik, nem csökken (a baloldaliak is loptak eleget, ez tény), ellenben az ország jövőbeli államisága forog kockán. Tényleg az lenne az üdvözítő, hogy minden magyar ember vándoroljon ki ebből az országból, feladva ezzel identitását, nyelvét (az utódok idegen környezetben nem fognak tudni jól, vagy még annyira sem magyarul, és nem is fogják tartani magukat magyarnak), kultúrájukat? Legyen az, hogy minél több integrálódni képtelen idegen foglalja el mi a helyünket? Ezek nem ismerik a szekuláris államot, ezeknél a vallás a központi összefogó erő, és a termékenységi rátájuk is a többszöröse az európainak.

Kedves blogíró, ne legyél naiv, ne hidd azt, hogy csupán néhány ezer "menekültről" szól a dolog. Ennél sokkal többről, ez csak a beetetés fázisa. Potenciálisan akár 200 millió ember vár arra, hogy mikor indulhat útnak. Ha azt látják, hogy szabad a pálya, el fognak indulni.

Tudod, a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Segíteni kell ezeken az embereken, de a hazájukban. Ilyen segítségek nem beszélnek, ellenben erről az őrült bevándoroltatási tervről sokat.
Tudod, mit akar Soros? Hogy mi vegyünk fel hitelt, hogy ezeket az embereket letelepítsük... Legalább olyan őrült terv ez, mint pl. Hitleré.

Ha az unió nem tud megváltozni, nem tud hallgatni az emberek szavára (brexit), akkor igenis meg fogja érdemelni sorsát, a Szovjetunió után meg a sírba.

És ezt a legkevésbé sem fogom sajnálni.

John Aybier 2016.07.03. 18:42:54

Csak mondom, hogy a népszavazás (ahogy a kerítés sem) nem Orbán ötlete volt, hanem a Jobbiké. Orbán csak megnézte, hogy mi a legnépszerűbb és arra az oldalra állt. Tehát aki Orbánt oltja ebben a kérdésben, annak tisztában kell lennie avval is, hogy a többséget - akiket képvisel - is oltja egyben.

Az EU-ból pedig biztosan nem akar kilépni, mert az EU-s támogatások neki is pénzt jelentenek. Teljes politikai vakságra utal, ha valaki azt gondolja, hogy ki akar lépni. Pont akkor kerül majd bajba Orbán, ha a közvélemény a kilépés irányába fog eltolódni. Mert előbb utóbb az emberek többsége rájön, hogy a britek nem hülyék, és hogy ebből a Szovjet Únió karakterét felölteni kezdő EU-ból minél előbb ki kellene lépni.

Andras J Fazekas 2016.07.03. 21:04:11

Kedves Nóra, kicsit elnavigálta magát …

Olvasgasson hozzászólásokat itt, a Mandiner volt olyan kedves, és szemlézte ezt a kis bugyuta böffenetet.

Itt megismerheti mások véleményét a témáról:

mandiner.hu/cikk/20160703_ujhelyi_istvan_nehany_szo_a_valodi_hazaarulasrol

Sürgős gyógyulást kívánok!

Heindl Péter 2016.07.04. 13:10:09

A cikk jó, csak a címe nem. A cím alapján tartottam attól, hogy megint az állítólagos "balga nép" lesz felelőssé téve minden rosszért, ami Európában történik. Hála az égieknek a cikk nem ilyen. Viszont a cím azért rossz, mert a weimarizálódást arra szokták példaként fölhozni, hogy lám, a népnek túl sok jogot biztosító demokratikus intézményekkel "visszaélve" a "balga népet" a demagóg politikusok könnyen belevihetik a demokrácia tönkretételébe. Ezt általában azok az "elitista" politikusok terjesztik, aki szerint a nép valóban "balga", érdemi döntésre képtelen tömeg. S helyettünk, az eccerű, "dilettáns" polgárok helyett jobb is, ha a szakértői elit politizál. Mi meg elég, ha birkaként követjük őket.
Fontos tudni, hogy Németországban már rég nem használják a "weimarizálódást" kifejezést a fenti értelemben. Jogtörténészek alapos vizsgálatának alávetve maga a "weimarizálódás" névvel leírt történet korábbi értelmezés ugyanis hazugságnak bizonyult. Ennek a hazugságnak a felismerése vezette a németeket is arra, hogy a választási rendszerüket a korábbihoz képest látványosan arányosabbá tegyék. Egyre több publikáció jelent meg ugyanis arról, hogy a weimari demokrácia bukását nem a "balga nép" hozta el, hanem éppen egy vérbeli tekintélyelvű "elitpolitikus" visszaélése a weimari alkotmánynak azon elemével, amely meghagyta a tekintélyelvűséget sugárzó, "bölcs" elnöknek azt a jogát, hogy a választott képviselők többségének akarata ellenére föloszlathassa a parlamentet, ha úgy ítéli meg, hogy a "balga nép" rosszul döntött. Hindenburg elnök pedig ezt megtette, nem is egyszer, a Hitler 1933-as hatalomra kerülése előtti években. Csak azért, mert ultrakonzervatív nézetei miatt jobban utálta a baloldalt (még a szociáldemokrata baloldalt is), mint a nácikat. Addig "játszott" a parlamenti választások újra kiírásával, amíg egyszer csak neki tetsző arány alakult ki a parlamenti pártok között, és akkor gyorsan kinevezte Hitlert kancellárnak. Pedig a nácik még akkor is kisebbségben voltak, messze nem volt parlamenti többségük! Arra talán maga Hindenburg sem számított, amit Hitlerék ezután a Reichtstag felgyújtásának ürügyén csináltak. Először ott is jött az, amit ma "illiberális" - a polgárok jogait jelentősen korlátozó - "demokráciának" hívunk, s ez aztán nagyon gyorsan fordult át totális diktatúrába. Szóval ne beszéljünk "weimarizálódásról", mert arról sokaknak a "balga nép" feletti elitpolitizálás indokoltsága jut az eszébe. Holott a diktatúrától éppen a nép - a polgárok - jogainak kiterjesztése és nem a korlátozása véd meg bennünket. Erre tanít bennünket a weimari alkotmány története és nem az ellenkezőjére.
süti beállítások módosítása